U Mostaru obilježen Dan narcisa

Nakon tri godine stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa Udruga „Novi pogled“, koja pruža psihološku podršku i pomoć ženama oboljelim od malignih bolesti, obilježila je u Mostaru Dan narcisa.

Dan narcisa je tradicionalna humanitarna akcija i javnozdravstvena kampanja koja za cilj ima podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojke u svrhu ranog otkrivanja malignih oboljenja i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Predsjednica Udruge „Novi pogled“ Maja Memić istaknula je kako svi moramo imati na umu da je rak izlječiva bolest, ako se na vrijeme otkrije.

– Stoga želimo ukazati na važnost preventivnih pregleda kako žena tako i muškarca, jer ni oni nisu pošteđeni obolijevanja od raka dojke ili nekih drugih malignih oboljenja. Kada se na vrijeme otkrije rak je u većini slučajeva izlječiv, zato je naša poruka da svatko radi na očuvanju svoga zdravlja jer upravo je zdravlje najveće bogatstvo koje pojedinac može imati poručila je Memić.

Kada je riječ o broju oboljelih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Memić je istaknula kako Udruga nema podatke za protekle tri godine.

– Zadnji podaci koje imamo odnose se na 2019. godinu i te godine je bilo 55 žena oboljelih od karcinoma dojke. Poslije pandemije koronavirusa sigurno će doći do porasta broja oboljelih. Mi to znamo po broju žena koje se nama javljaju za pomoć. Karcinom dojke je i dalje na prvom mjestu kod malignih oboljenja žena, a na žalost i po smrtnosti, kako u našoj zemlji tako i u svijetu – kazala je Memić.

Ona je pozvala sve žene koje dobiju poziv za mamogafski pregled u okviru Program ranog otkrivanja raka dojke, da se jave i odazovu tom pregledu.dnevni.ba

Popularno danas