More
  VijestiU Mostaru danas okrugli stol “Nezaposlenost mladih i važnost prvog radnog iskustva”

  U Mostaru danas okrugli stol “Nezaposlenost mladih i važnost prvog radnog iskustva”

  Okrugli stol “Nezaposlenost mladih i važnost prvog radnog iskustva” održat će se danas u Hotelu “Mostar” u Mostaru s početkom u 11 sati.

  Caritas BiH zajedno s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan provodi projekt podrške mladima pri zapošljavanju “Your Job” (Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans) u BiH, kojeg finansira Austrijska razvojna agencija (ADA), Renovabis i Caritas Austrije, saopćeno je iz mostarskog Caritasa.

  Cilj projekta je povećanje prilika za zapošljavanje mladih kroz otvaranje savjetovališta za mlade u Mostaru, Čapljini i Banjoj Luci, radionica profesionalne orijentacije, obuka za aktivno traženje posla, organiziranje seminara za jačanje vještina mladih, programe podrške za stručno osposobljavanje i obrazovanje odraslih, pripravničke programe, inkubatore poslovnih ideja i grantove za pokretanje socijalnih preduzeća.

  Kroz dvije godine provedbe projekta potpomognuto je više od 1.400 mladih u BiH, organizirano je više od 140 stručnih obuka za više od 900 mladih osoba, više od 30 seminara za stjecanje vještina za 380 mladih, dok je 157 mladih osoba steklo prvo radno iskustvo kroz pripravnički program.

  Više od 500 mladih pronašlo je stalno zaposlenje uz posredovanje projekta YourJob, dok je 70 mladih osoba zakoračilo u proces samozapošljavanja od čega je 25 dobilo finansijski poticaj za svoje preduzeće.

  Okrugli stol zamišljen je kao panel diskusija na navedenu temu, a govornici su nacionalni koordinator YourJob projekta Caritasa BiH Miroslav Valenta, Vedrana Šunjić iz Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Azemina Gubeljić iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Goran Dodig iz Intera Tehnološkog parka, direktorica JU Dječji vrtići Mostar i predsjednica Udruženja “Vedri osmijeh” Mostar Danijela Kegelj, te mladi koji će s podijeliti svoje iskustvo u YourJob BiH projektu.

  (Fena)

  mostarski.ba
  #Mostaru #danas #okrugli #stol #Nezaposlenost #mladih #važnost #prvog #radnog #iskustva

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img