VijestiU HNK-u počela provedba programa prevencije i ranog otkrivanja...

  U HNK-u počela provedba programa prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti

  U mjesecu martu, u kojem se obilježava Svjetski dan bubrega kojim se skreće pažnja o potrebi prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bolesti bubrega, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) počinje implementacija Kantonalnog programa prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti.

  Hronična bolest bubrega ozbiljno je oboljenje koje zbog lošije kvalitete života, skraćenog radnog i životnog vijeka oboljelih i značajnih troškova liječenja predstavlja ozbiljan javno-zdravstveni problem, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

  Hronična bubrežna insuficijencija (KBI) znači da bubrezi prestaju raditi dovoljno dobro za održavanje zdravlja. To je proces koji se obično odvija mjesecima ili godinama, a ni osiguranik/pacijent niti zdravstveni sistem nisu „svjesni promjena“.

  Ranom dijagnozom, odgovarajućim preventivnim akcijama i definiranim promjenama u načinu života, bubrežna insuficijencija može se usporiti ili u nekim slučajevima čak i zaustaviti.

  Kako je broj bolesnika s hroničnom bubrežnom insufincijencijom u stalnom porastu, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a izradilo je Kantonalni program prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti. Ovaj program usvojila je i finansirala kantonalna vlada, a ključnu ulogu u provedbi imat će zdravstvene ustanove kantona, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a i Zavod za javno zdravstvo HNK-a.

  Ovaj kanton, prema podacima Centara za dijalizu pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar i Općoj bolnici Konjic, trenutno ima 109 pacijenata na hemodijalizi i peritonealnoj dijalizi.

  Troškovi dijalize za jednog pacijenta iznose 170,00 maraka, a u prosjeku su potrebna tri dijalizna tretmana sedmično tako da ukupan godišnji trošak neposredne zdravstvene zaštite iznosi oko 2.900.000 maraka, ne uzimajući obzir ostale troškove koji neizravno nastaju kao što su smanjenje poslovne sposobnosti, dodatni troškovi njege pacijenata, smanjenje kvalitete života i drugo.

  Cilj programa je unaprijediti sistem zdravstvene zaštite radi prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesnika prema preporučenim standardima Evropske unije, kao i značajno smanjenje smrtnosti i invaliditeta oboljelih od bubrežnih bolesti.

  U početnim stadijima bolesti bubrega često nema simptoma ili budu neprepoznati budući da se razvijaju polako i postupno te se u toj fazi nepravilna bubrežna funkcija može procijeniti jednostavnim testom krvi koji mjeri nivo kreatinina u krvi, uzimajući u obzir godine, spol i ostale faktore.

  Laboratorijske analize krvi rade se u lokalnim laboratorijima zdravstvenih ustanova, te se putem centralnog laboratorijskog informacijskog sistema (LIS) s automatiziranim budžetom glomerularne filtracije (eGFR), sve pretrage krvi od svih pacijenata HNK centralno pohranjuju.

  Svi pristigli nalazi moći će se automatizirati u pravcu kreiranja registra po svakom pacijentu pojedinačno po vremenskoj osi promjena glomerularne filtracije (GFR) u pet faza, o čemu program automatski obavještava nadležnog pordoičnog ljekara i/ili nefrologa koji mogu pravovremeno poduzeti odgovarajuće korake u tretmanu. Time se uspostavlja i nova kvaliteta centralnog sistemskog upravljanja zdravstvenim podacima.

  Ovo je drugi kantonalni program, pored programa ranog otkrivanja raka dojke, koji se u potpunosti finansira iz sredstava budžeta HNK-a i kojim se ponovo iskazuje opredijeljenost Vlade i resornog ministarstva za uvođenjem preventivnih i promotivnih zdravstvenih programa, zaključuje se u saopćenju.

  (Mostarski.ba)

  mostarski.ba
  #HNKu #počela #provedba #programa #prevencije #ranog #otkrivanja #bubrežnih #bolesti

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img