U Centru za kulturu Mostar promovisana knjiga “Husein Husaga Ćišić”

Mostar — U Centru za kulturu Mostar u petak uveče je u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022.“ promovisana knjiga „Husein Husaga Ćišić“. Knjigu je priredila i napisala uvodnu studiju Irma Marić.

“Već i površan uvid u pisanu ostavštinu Huseina Husage Ćišića, negdašnjeg gradonačelnika Mostara, ukazuje na vrlo znakovitu životnu i profesionalnu putanju što nesumnjivo potvrđuje da je riječ o jednom od najistaknutijih intelektualaca, političara, kulturnih djelatnika u XX vijeku u Bosni i Hercegovini. Bez dileme, riječ je o čovjeku koji je, poput Hamze Hume, ostavio svjetla onima koji dolaze”, dio je citata iz uvodne studije Irme Marić.

Promotor Hadžem Hajdarević izrazio je zadovoljstvo promocijom knjige u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto”.

“Jako je dobro da je u okviru ‘Mostarskog ljeta’ organizovana promocija vezana za jednu od najvažnijih ličnosti u Mostaru tokom XX vijeka. U BiH, inače, postoji možda 15-tak ljudi koji su u fundusu bh državnosti, koji su među najveći borcima za neku socijalnu pravdu, a u isto vrijeme i svrstavanje BiH kao normalne i funkcionalne državne zajednice, i među njima je svakako Husein Husaga Ćišić.

Inače, knjigu je uradila naša profesorica Irma Marić, tu su odabrani tekstovi Husage Ćišića iz njegove publicistike, iz njegovog pokušaja bavljenja književnim poslom. U svakom slučaju, jako je dobro da su se organizatori ‘Mostarskog ljeta’ i izdavačka kuća ‘Dobra knjiga’, da su se svi skupa, sjetili velikog bh patriote Huseina Husage Ćišića”, ističe Hajdarević.

  FOTO / Klanjan Kurban bajram: “Svjedočimo populizmu i površnosti”

Knjigu „Husein Husaga Ćišić“ izdalo je izdavačko-štamparsko preduzeće „Dobra knjiga“ iz Sarajeva. Moderator promocije bio je Edib Kadić.

U subotu je na rasporedu manifestacije “Mostarsko ljeto 2022” promocija romana “99 umiranja” autora Enesa Topalovića, a koja će biti održana u Narodnoj biblioteci Mostar sa početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti mr. Nusret Omerika i dipl. bibliotekar Omer Mičijević.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi