TURISTI NA DAN: U Mostaru budu manje od pet sati i potroše 25 eura

Jednodnevni posjetitelji u Mostaru se zadržavaju kraće od pet sati te prosječno potroše oko 25 eura, kazao je Feni viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanske županije Ramiz Bašić, upozorivši da na području cijele županije nedostaje turističko-ugostiteljskih radnika svih profila.

– Najnovija istraživanja pokazala su da jednodnevni posjetitelji Mostaru u prosjeku potroše cca 25 eura i od toga najviše na kupovinu 11 eura, dok su na ugostiteljske usluge u prosjeku izdvajali 14 eura – rekao je Bašić.

Za razliku od njih, dodao je, gosti koji ostvare noćenje u Mostaru (ili u nekom drugom mjestu u Hercegovini) u prosjeku troše 74 eura po osobi, od čega najviše potroše na izdatke za smještaj (57 posto ili prosječno dnevno 42 eura, ako se radi o hotelskom gostu), a znatni su i izdatci i za kupnju te ugostiteljske usluge izvan smještaja (po 17 posto, ili 13 eura za pojedinačnu vrstu izdataka).

S druge stane, izdatci za kulturu iznosili su u prosjeku 4 eura po osobi na dan, a ostali oko 2 eura.

Također, istraživanja su pokazala da turisti u Mostaru, ostvare 2,5 noćenja pri čemu je većina ostvarila do 3 noćenja (80 posto).

Jednodnevni posjetitelji se u Mostaru najčešće zadrže manje od 8 sati, njih 91 posto, a u prosjeku nešto kraće od 5 sati, kazao je Bašić, dodavši kako se najduže zadržavaju jednodnevni posjetitelji iz Hrvatske (5 sati u prosjeku).

  Mostarske vijećnice s čelnim ljudima domova zdravlja

Napomenuo je kako o ukupnoj potrošnji na području HNŽ-a turistička zajednica nema podatke.

Bolja posjećenost stranih turista 

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u Bosni i Hercegovini u ožujku 2022. turisti su ostvarili 83 472 posjeta, što je više za 12,3 posto u odnosu na veljaču 2022. i za 97,5 posto više u odnosu na ožujak prošle godine.

Turisti su u ožujku ove godine ostvarili 179.613 noćenja, što je više za 3,1 posto u odnosu na veljaču 2022. i za 80,4 posto više u odnosu na ožujak lani.

– Slične pokazatelje, odnosno znatno povećane postotke i broja posjeta i broja noćenja imamo i u našoj županiji u prvim mjesecima ove godine, a većina turističkih radnika također očekuje dobru turističku sezonu – istaknuo je Bašić.

Broj noćenja stranih turista bio je manji za 6,3 posto u odnosu na veljaču 2022. i za 139,4 posto veći u odnosu na ožujak 2021. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Znači, naveo je viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a, imamo značajno povećanje stranih posjeta, što naročito ohrabruje turističke radnike.

U strukturi noćenja stranih turista u ožujku 2022. najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Srbije (23,7 posto), Hrvatske (20,9 posto), Slovenije (7,4 posto), Turske (4,6 posto), Njemačke (4,3 posto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,0 posto) što je ukupno 64,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 35,1 posto noćenja, a slična je struktura posjeta i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

  Inicijativa građanki i građana Mostara uputila telegram saučešća porodici Madeleine Albright

Luksuzni turizam

Govoreći o luksuznom, tj. elitnom  turizmu i onome što se pod njime podrazumijeva, Bašić je kazao kako se na području HNŽ-a o njemu uopće ne može govoriti, no da s druge strane luksuzni smještaj iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju.

–  Kada govorimo o luksuznom smještaju, možemo spomenuti luksuzne vile, odnosno kuće za odmor koje se nalaze najviše u okolici Mostara i koje se izdaju po mnogo većim cijenama za jednu noć nego ostali ‘klasični’ smještaj. Ovaj vid turizma u Hercegovini iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju pa se tako u zadnjih godinu dana i izgradilo dosta luksuznih objekata čak i na mjestima za koje se mislilo da neće nikada nitko doći – napomenuo je Bašić.

Nedostatak turističkih radnika

Drži da turističkom sektoru HNŽ-a nedostaje turističko-ugostiteljskih radnika svih profila.

Zbog povećanog turističkog prometa i broja gostiju tijekom predsezone i očekivano “dobre” turističke sezone, Bašić naglašava kako vlasnici turističkih objekata izražavaju potrebu za kvalitetnim turističkim radnicima.

Posebna ponuda

Uz najpoznatije turističke znamenitosti, bogatu kulturno-povijesnu baštinu, kao posebnu ponudu u HNŽ-u, viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici izdvojio je spuštanje niz kanjon Rakitnice u Općini Konjic i rafting rijekom Neretvom.

TURISTI NA DAN: U Mostaru budu manje od pet sati i potroše 25 eura Dnevni.ba.

dnevni.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru