Trebimlja mijenja ime u Trebinja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, 31. kolovoza, prihvatila inicijativu za izmjenu imena naselja Trebimlja u općini Ravno.

Kako su priopćili, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, datog u skladu sa zaduženjem od Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, a kojim je prihvaćena inicijativa Općine Ravno da se naziv naseljenog mjesta Trebimlja promijeni u Trebinja, Federalna vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o konstituiranju novih općina u FBiH i izmjeni područja općina podijeljenih međuentitetskom i međužupanijskom crtom.

Kako se radi o Prijedlogu zakona koji nije složen i obiman, Vlada ga je uputila Parlamentu FBiH na razmatranje po skraćenom postupku.

S tim u vezi, riječ Trebimlja zamjenjuje se riječju Trebinja.

Predviđeno je da Općinsko vijeće Općine Ravno u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona uskladi svoje propise o nazivima i granicama naseljenih mjesta s odredbama ovog zakona.

Trebimlja je mjesto koje se nalazi na samoj granici s Republikom Hrvatskom, oko tri kilometra od graničnog prijelaza Trebimlja – Čepikuće i desetak kilometara zapadnije od Ravnog. Naselje Trebinja/Trebìmlja u povijesnim se izvorima spominje 1283. i to pod imenima Trebigna (Trebinja) i Tribigna (Tribinja), dok je oblik Trebimlja potvrđen od 1372, kad se spominje Branko Primilović in villa de Trebimiglia.

Objava Trebimlja mijenja ime u Trebinja pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas