Švedska obećala daljnju podršku ključnim projektima Grada Mostara

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i veleposlanica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist u četvrtak su razgovarali o suradnji Švedske i Mostara u području lokalne uprave i lokalnog razvoja, s posebnim naglaskom na Strategiji razvoja Grada Mostara.

Veleposlanica Kraljevine Švedske Johanna Strömquist izrazila je zadovoljstvo napretkom koji je postignut u Mostaru posljednjih godinu dana.

Ona je podsjetila da je Strategija razvoja Grada Mostara do 2027. godine izrađena uz podršku Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS projekt), koji financira Švedska, a provodi UNDP.

– Projekt se fokusira na strateško upravljanje gradskom imovinom kako bi se javna sredstva iskoristila na najbolji i najefikasniji način. Treća komponenta ovog projekta je podrška implementaciji digitalnog plana razvoja koji će građanima Mostara olakšati mnoge stvari – dodala je veleposlanica Strömquist.

Po njezinim riječima, švedska vlada i dalje će pružati snažnu podršku važnim projektima u Mostaru, posebno u tri područja: razvoju Zračne luke Mostar te razvoju u rekreativnim i poslovnim zonama.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je nakon usvajanja Strategije razvoja Grada Mostara pred gradskim vlastima sada zadatak provedba planiranih projekata.

– Imamo podršku švedske vlade u nastavku projekata o čijoj važnosti ne treba posebno govoriti. Svi projekti su dugogodišnji, a nakon završetka istih Mostar bi trebao postati ”smart city”. Također, trebali bi imati uređenu priču oko imovine Grada Mostara što će nam olakšati menadžment i povećati prihode – kazao je Kordić.

  GV Mostara raspravlja o Odluci o davanju dodatnih ovlaštenja Komisiji za stručnu ocjenu

Dodao je kako je riječ o projektima vrijednim više od 30 milijuna maraka.

– To je iznos koji će uglavnom financirati Grad Mostar, a dijelom će to biti sufinancirano od UNDP-a i švedske vlade – istaknuo je Kordić.

Na sastanku se razgovaralo i o projektu izgradnje kolektora oborinskih voda i pročistača u Mostaru, čije je financiranje također pomogla švedska vlada.

– Prošloga tjedna završili smo tehnički prijem projekta, čekamo odgovor od Federalnog ministarstva prostornog uređena. Kroz sljedećih par dana trebali bi imati uporabnu dozvolu. Kolektori su završeni na početka mog mandata. Što se tiče te teme, puno toga je bilo do loše komunikacije, a manje stvarni problemi. Na moje zadovoljstvo, sa švedskim veleposlanstvom nemamo problema kada je u pitanju pročistač, dapače, njima je drago da je to privedeno kraju – izjavio je Kordić.

Objava Švedska obećala daljnju podršku ključnim projektima Grada Mostara pojavila se prvi puta na Grad Mostar.

www.mostar.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi