Svečana akademija HAZU u BiH: Među uzvanicima i gradonačelnik Kordić

  Na svečanoj sjednici Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, održanoj u četvrtak 23. lipnja u Mostaru u povodom Dana Akademije, dodijeljene su povelje počasnim članovima – akademiku Davorinu Rudolfu i akademiku Miri Gavranu.

  Povelje su uručene i Branku Kataliniću, Mehmedu Akšamiji, Milenku Bevandi, Josipu Mlakiću, Peri Pavloviću, Zori Pilić, Misijani Brkić Milinković te Ivanu Anđeliću.

  Svečanost je otvorena prigodnim govorom predsjednika akademika Mladena Bevande. Akademik Bevanda je osim podnesenog izvješća istaknuo kako je plan Akademije raditi na širenju međunarodne suradnje te širenju i jačenju drugih djelatnosti iz različitih područja djelovanja.

  U svom obraćanju akademik Bevanda uputio je čestitku Hrvatskom kulturnom društvu Napredak povodom obilježavanja 120 godina od osnutka kao i Matici hrvatskoj koja ova godine obilježava 180 godina svog postojanja.

  Tijekom svečanosti istaknuta je uloga Akademije u kulturnom i umjetničkom životu Hrvata u BiH s osvrtom na trenutnu političku situaciju u BiH te nastojanjima Hrvata da ostvare svoja prava.

  Poručeno je kako nema političke volje da se riješi apsurdnost u BiH te da i veliki svjetski mirotvorci, među kojima i dobitnici Nobelovih nagrada, nisu toliko dugo tražili svoja prava koliko tugo to traže Hrvati u BiH.

  PROČITAJ:   Pitanje zaštite rijeka i održivo korištenje prirodnih resursa treba postati prioritet za BiH

  Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i predsjednik HNS-a Dragan Čović, gradonačelnik Mostara  Mario Kordić, dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Bošnjčke akademije znanosti i umjetnosti (BANU) akademik Mehmed Akšamija, veleposlanik RH u BiH mr. sc. Ivan Sabolić.

  U glazbenom dijelu programa nastupio je Napretkov trio “Senso”.

  Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH osnovana je 23. lipnja 2014. godine i na taj datum se obilježava Dan Akademije.

  Objava Svečana akademija HAZU u BiH: Među uzvanicima i gradonačelnik Kordić pojavila se prvi puta na Grad Mostar.

  www.mostar.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?