Susret biskupa Palića i ravnatelja osnovnih i srednjih škola

U duhovno-obrazovnom centru “Emaus” u Bijelom Polju kod Mostara u organizaciji Katehetskog ureda Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije održan je susret ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije s biskupom Petrom Palićem i “okrugli stol” na temu kurikulne reforme i vlastitostima katoličkog vjeronauka u školi.

Na susretu su bile nazočne ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercebosanske županije Gordana Nakić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Vlade Županije Zapadnohercegovačke Daniela Perić, ravnatelj Zavoda za školstvo iz Mostara Željko Ćorić te oko 40 ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Sve nazočne na početku susreta pozdravio je don Ante Pavlović, predstojnik Katehetskog ureda Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije i svima zahvalio na dobroj i kvalitetnoj suradnji koja postoji između ravnatelja i Katehetskog ureda, odnosno biskupijâ, prenosi Crkva na kamenu.

Biskup Petar je pozdravio sve nazočne ravnateljice i ravnatelje, ministricu Nakić, a ministrici Perić čestitao na imenovanju za novu ministricu i zaželio joj puno uspjeha i Božji blagoslov u njezinu radu.

Biskup je naglasio kako ovakve susrete smatra dobrom prigodom “kako bismo promislili o zajedničkom izazovu, a to je odgoj naše djece i utiranje puta njihovoj budućnosti kroz odgoj i obrazovanje”.

Govoreći u suvremenim izazovima, biskup Petar je naglasio kako nam se “znanje i učenje sve više nameću kao funkcionalni pojmovi.

“Znanje se u naše vrijeme sve više koristi kao ekonomski resurs “nove ekonomije”. Učenje koje biva povezano samo uz vrijeme i novac postaje sadržajno siromašnije i indiferentnije. Odgoj i obrazovanje se ravnaju i teže sadržaju i mjeri. Odgoj i obrazovanje stavlja ljude kao osobe na prvo mjesto i više je od puke proizvodnje ljudskog kapitala. Konačni kriteriji ekonomije je dobit. A vrhovni kriterij obrazovanja je kvalitetna osoba i dobar život”, rekao je biskup Petar.

“Imajući upravo ovu činjenicu na umu, da bi obrazovanje trebalo uvijek znači odgoj osobe i da potiče samoodgoj, ostaje stalna zadaća Crkve angažirati se i uključiti se u školski sustav, i to ne samo isključivo kroz školski vjeronauk, nego i ponudom škola koje vodi Katolička crkva”, kazao je biskup.

Post Susret biskupa Palića i ravnatelja osnovnih i srednjih škola je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas