Štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u se nastavlja

U petak je u Mostaru održan sastanak između predstavnika zdravstvenih radnika HNŽ-a i pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a.  Iz Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a su rekli kako se štrajk nastavlja jer Vlada danas nije dala nikakav konkretan prijedlog, ali da su se obavezali da će u idućih dvadesetak dana “riješiti agoniju zdravstvenih radnika i potpisati Kolektivni ugovor”.

Nakon danas održanog sastanka, ništa konkretno nismo dogovorili niti ima ikakve konkretne ponude Vlade HNŽ-a prema nama, što znači da se štrajk nastavlja do trenutka kada bude potpisan Kolektivni ugovor. Usuglasili smo se da ćemo u ponedjeljak dostaviti Vladi odgovor na njihov prijedlog i pokušati dogovoriti neku vrstu razgovora gdje ćemo približiti naše stavove da bi došli do rješenja.

Članovi pregovaračkog tima gospodin (Antonio) Vujica i premijer (Nevenko) Herceg su se obvezali da će u roku 20 dana riješiti agoniju zdravstvenih radnika i potpisati Kolektivni ugovor, da će dati ponudu koja će biti zadovoljavajuća za sve, izjavio je na današnjoj press konferenciji Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a Dalibor Vuković kazao je kako su iz Vlade HNŽ-a iskazali spremnost da se stvar u kratkom vremenu dogovori, iako danas nisu dali nijednu konkretnu ponudu.

Štrajk se nastavlja, nismo dobili konkretnu ponudu. Nastavit ćemo dolaziti na razgovore. Pozivamo premijera i Vladu HNŽ-a da u najkraćem roku daju svoju ponudu i da sindikat zdravstvenih radnika potpiše Kolektivni ugovor i obustavi štrajk. Pozivamo građane HNŽ-a da se strpe, žao nam je što ovo traje i ovaj jedan dan, ali moramo ustrajati, poručio je Vuković.

Uime Vlade HNŽ-a obratio se predsjednik pregovaračkog tima Antonio Vujica.

Siguran sam da u narednih 20 dana možemo sve ovo riješiti. Nema nikakvog razloga da zdravstveni radnici budu zakinuti. Optimist sam, žuri nam se i vjerujem da će se kroz idućih dvadeset dana to riješiti. Pitate što se čekalo ovoliko? Ja sam ovdje stjecajem okolnosti, umjesto ministra koji je dao ostavku i otišao u mirovinu. Po ovlasti Vlade sam postavljen da rukovodim ovim ministarstvom prije dvadesetak dana i zbog toga smo tek danas krenuli s razgovorima, kazao je Vujica.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg dotakao se grantskih sredstava.

Danas smo razgovarali o svim bitnim temama i dilemama koji se tiču drugog granstkog kolektivnog ugovora za granu zdravstva. Vi znate da zakon predviđa jedan grantski ugovor po određenoj grani, a mi nažalost, imamo situaciju s dva granstka kolektivna ugovora, dva sindikata i dvoje pregovore.

Jedne pregovore s liječnicima i stomatolozima, njih 800 i nešto, te druge koji uključuju više od 4.000 zdravstvenih djelatnika. To je ukupno blizu 5.000 radnika u zdravstvu kod nas. Pomalo je apsurdno da imamo 10 posto stanovništva u Federaciji, a imamo više od 20 posto zdravstvenih radnika, što govori u prilog činjenici koliko je teško iznaći najbolje i najkvalitetnije rješenje – smatra Herceg.

Fena

Post Štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u se nastavlja je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas