Stop izgradnji mHE na Buni: Vijećnici napravili prvi korak ka trajnoj zaštiti bunskih kanala

U povodu Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana opštine Mostar kojim je predviđeno i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara, a koju su juče usvojili vijećnici mostarskoga Gradskoga vijeća, saopštenjem za javnost u srijedu se oglasila i neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni”, na čiju inicijativu je ona i usvojena.

Kako su naveli u saopštenju, prema spomenutoj odluci, rok za izradu izmjena i dopuna Plana je tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke, te su njome tek na pola puta ka zaštiti Bunskih kanala.

“Usvajanjem ove odluke tek smo na pola puta ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode. Pred nama su duga tri mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, a naše oči će biti uprte i na Agencija za vode Jadranskog sliva, koja još nije donijela odluku o izdavanju prethodne vodne saglasnosti za izgradnju mHE na Buni. Sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kome su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu koga bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole”, istakli su iz neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni”.

Predstavnik te grupe Miroslav Barišić dodao je kako ni nakon ove odluke neće odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali inapominje da će se to dogoditi kada se raskine koncesioni ugovor.

  Dodatna novčana sredstva domovima zdravlja u HNŽ-u

Iz spomenute grupe građana podsjećaju da je Gradsko vijeće grada Mostara još u decembru 2021. godine donijelo zaključak kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, budući da je tok rijeke Neretve kroz Grad Mostar proglašen prirodnim spomenikom i kao takvog ga je potrebno zaštititi.

Takođe, još su jednom pozvali sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE.

(Fena)

Stop izgradnji mHE na Buni: Vijećnici napravili prvi korak ka trajnoj zaštiti bunskih kanala Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi