Stanovnici BiH s najnižom prosječnom plaćom plaćaju najskuplje namirnice

S najnižom prosječnom plaćom i najvišim cijenama osnovnih životnih namirnica BiH je, kada su u pitanju zemlje regije, najnepovoljnija za život, a stanovništvo ove zemlje ima najmanju kupovnu moć. Svakodnevno raste broj onih koji si ne mogu priuštiti ni osnovno za život.

Nedavno objavljeni podaci govore kako je prosječna plaća u BiH 619 eura, dok je, primjerice, u Hrvatskoj 1094 eura, Srbiji 700 eura, a u Sloveniji gotovo 1400 eura. Kada je riječ o životnim troškovima, oni su odavno premašili iznos prosječne plaće. Tako sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za veljaču ove godine iznosi blizu 3000 KM, odnosno 2902,80 KM (1488 eura). Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 40,65 posto, a pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom u BiH je tek 20,53 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u BiH u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana – 43,54 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,60 posto, higijena i održavanje zdravlja – 8,14 posto, obrazovanje i kultura – 10,68 posto, odjeća i obuća – 12,40 posto, prijevoz – 4,75 posto te održavanje kućanstva – 6,89 posto. Osim visine plaće, na nizak životni standard utječu cijene koje u BiH posljednjih godinu dana gotovo svakodnevno rastu, posebice nekih artikala, i to ponajviše zbog činjenice da domaća proizvodnja gotovo i ne postoji. Vlada Federacije BiH kroz paket svojih mjera pokušala je ublažiti udar na stanovništvo. U skladu sa svojim mogućnostima olakšice su donijele i županijske vlade, kao i jedinice lokalne samouprave.

Unatoč tome, inflacija u BiH je viša od 17 posto, a cijene nekih artikala su se udvostručile. Ono što je izostalo je reakcija državne razine. Tako je, primjerice, kilogram krumpira u BiH trenutačno od 0,87 do 1,10 eura, dok je u Sloveniji, čiji stanovnici imaju više nego dvostruka primanja, kilogram ove namirnice 0,70 eura. I prilikom kupnje brašna stanovnici BiH moraju izdvojiti više novca nego njihovi susjedi. U Hrvatskoj kilogram brašna košta 0,77 eura, Srbiji 0,70 eura po kilogramu, dok je u BiH između 0,80 i 0,92 eura, a u Sloveniji od 0,70 do 0,80 eura. Kilogram šećera najjeftiniji je u Srbiji, gdje zbog ograničenja Vlade košta 0,98 eura, dok se u trgovačkim centrima u BiH cijena ove namirnice kreće od 1,10 do 1,20 eura, piše Večernji list.

Usporedba s regijom

Stanovnici BiH više novca od Slovenaca trebaju izdvojiti i za paket od 10 jaja. U trgovačkim centrima u Sloveniji paket od 10 jaja prodaje se po cijeni od 1,75 do 1,99, dok u BiH isti košta od 1,94 do 2,22 eura. Stanovnici BiH plaćaju i najskuplji maslac, ulje, sir… Mljevena junetina jedna je od rijetkih prehrambenih namirnica koja je trenutačno jeftinija u BiH nego u ostalim trima zemljama susjedstva. Kilogram ovog mesa u BiH može se kupiti za 7,63 eura, dok je najskuplji u Srbiji, gdje košta, kako se navodi, 11,08 eura. Sve navedeno dovodi do rasta broja egzistencijalno ugroženih. Iako točni podaci ne postoje, procjene govore da oko 700.000 ljudi u BiH živi na rubu siromaštva. O ozbiljnosti ovog problema alarmiraju i podaci iz javnih kuhinja u kojima se svakodnevno priprema čak 8000 obroka.

Post Stanovnici BiH s najnižom prosječnom plaćom plaćaju najskuplje namirnice je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas