Slavko Katić, tragač za tajnama neumskoga kraja, otkrio nam je đedovaču

Uz rimske putove, rijetke zvijeri poput medvjeda koji su se poželjeli morskog zraka, krajnji jug Hercegovine ima i bogatu botaničku lepezu, piše Večernji list BiH.

Tu ima što drugdje u BiH ne raste. Već smo pisali o somini koja raste na padinama brda između Slanog (RH) i Zavale (BiH).

Na istom prostoru otkrili smo i maginje zbog kojih južnohercegovački medvjedi u kasnu jesen djeluju moćno, poput grizlija. Najnovije otkriće je đedovača, biljka veličine samoniklog smilja, ali vrlo zanimljive namjene.

”Odlična je za potpalu vatre. Sjećam se kad su žene išle u drva, podrazumijevalo se da će uz breme drva, donijeti i đedovaču za potpalu. Ako je sijekući drva ne bi našle, u brdo bi se slala djeca. Kako su s vremenom šikara i šuma osvajale brda, đedovača se povlačila i sada je rijetkost”, kazao je Stanislav Vukorep, čapljinski istraživač i zaljubljenik u posebnosti juga Hercegovine.

No, ni sam nije znao otkuda i zašto tako neuobičajen naziv za taj mali grm.

Zahvaljujući Slavku Katiću, tragaču za tajnama neumskoga kraja, otkrili smo da je riječ o biljci iz roda mlječika koju u neumskom zaleđu još zovu – djedova brada, perača…

Latinski naziv za đedovaču je Euphorbia spinosa L. Hrvatski botaničari navode i – mlječika, mlič, mličac, mličica, mličina, mliko vučje, zmijinsko mlijeko…

U zapadnoj Hercegovini kao pojam za potpalu, posebice za vlažna vremena, smatrala se luč, odnosno isjeckani komadići četinara, u prvom redu crnog bora, najbolje starog 200 – 300 godina, potom endemske munike koja raste na padinama Prenja, pa klekovače, a u obzir dolaze i svi četinari koji imaju smolu.

  Policijska postaja u Ravnom traži 30 policajaca i mlađih inspektora

Objava Slavko Katić, tragač za tajnama neumskoga kraja, otkrio nam je đedovaču pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi