Skupština HNK o Strategiji ruralnog razvoja

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici održanoj u petak razmatrala je, među ostalim, i Prijedlog Strategije ruralnog razvoja HNK-a za period od 2021.-2027. godine finansijskog okvira od oko 193 miliona maraka.

“Imamo tri strateška cilja, 10 prioriteta i 25 mjera. Strateški ciljevi su održivi razvoj poljoprivrede, održivo upravljanje prirodnim resursima i prilagođavanje klimatskim promjenama, te ravnomjeran razvoj ruralnih područja na prostoru kantona”, kazao je prije sjednice predsjedavajući Skupštine Šerif Špago.

Dodao je kako se raspravlja i o prijedlogu zaključaka vezanih za stanje u zdravstvu u HNK.

“Osnivači domova zdravlja su općine i one određuju sistematizacije radnih mjesta i sve što je vezano za funkcioniranje i rad domova zdravlja. Kada je u pitanju inicijativa za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu, koju su pokrenule vijećnice Gradskog vijeća Mostara, Hercegovačko-neretvanski kanton, kojia preko Zavoda zdravstvenog osiguranja finansira djelatnost i usluge koje se obavljaju u domovima zdravlja i bolnicama, neće izostati u smislu podrške svim pozitivnim aktivnostima unutar zdravstvenih ustanova”, kazao je Špago, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Za domove zdravlja su, kako kaže, za ovu godinu predviđena tri miliona maraka.

“Prošle godine smo u budžetu imali dva miliona, ove godine ta sredstva su pojačana i sigurno da uz stručni nadzor i pomoć Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja ne bi trebala izostati ni podrška HNK u svim aktivnostima koje unaprjeđuju zdravstveni sistem kantona”, naglasio je Špago.

Na dnevnom redu sjednice je bilo i izjašnjenje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama u HNK.

“To je pitanje o kojem predugo pričamo, na taj zakon bilo je određenih amandmana o kojima smo u međuvremenu uspjeli razgovarati i naći nekakvo rješenje koje, bar mislim, može zadovoljiti sve. Naravno, ne možemo prihvatiti sva rješenja i svjesni smo činjenice da bi se ovim pitanjem trebali resorno pozabaviti oni koji su za to najviše i zaduženi. Ovo je bila inicijativa koja je na tragu onoga o čemu pričamo dugi niz godina, a to je da transformiramo turistički sektor, da omogućimo formiranje općinskih/gradskih turističkih zajednica u općinama i gradovima koji to žele i da na taj način omogućimo uprihodovanje više sredstava od boravišne takse i turističke članarine kako bi na raspolaganju imali sredstva koja će omogućiti da se taj turistički sektor i sve vezano za njega, razvije na bolji i kvalitetniji način. Očekujemo da će se ovime značajno povećati prihodi”, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović.

Zastupnik u Skupštini i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž istakao je kako je navedena strategija ruralnog razvoja HNK samo skup lijepih želja.

“Što se tiče kanalizacionog i sistema snabdijevanja vodom našeg ruralnog sektora u HNK, imamo situaciju da skoro 40 posto sela nemaju riješenu ni vodu ni kanalizaciju. Za Dubravsku visoravan potrošeno je 28 miliona maraka za sistem vodosnabdijevanja, a na južnom dijelu općine Stolac, od crkve prema Neumu, ni jedno selo nema vodu, prema tome o kakvoj strategiji ruralnog razvoja možemo razgovarati”, kazao je Raguž.

Naveo je kako je Strategija “čisto zadovoljavanje forme od strane vladajuće koalicije”, te da ona “ima malo ili ni malo dodirnih tačaka sa stvarnim životom”.

Osvrnuo se i na izgradnju zgrade kantonalne Skupštine.

“Po mojim informacijama sala je gotova, ali mislim da u ovom mandatu u nju nećemo useliti. Vladajućoj koaliciji nije u interesu da se sjednice prenose uživo i da javnost ima pristup svemu što se usvaja i govori na Skupštini, a pogotovo neće biti sada jer je izborna godina. Mislim da su nove prostorije već gotove i osposobljene za sjednice, ali očekujem da će Skupština u njih možda ući u novom mandatu, u ovom sigurno neće”, kazao je Raguž.

(starmo.ba)

mostarski.ba
#Skupština #HNK #Strategiji #ruralnog #razvoja

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas