back to top

Skupština HBŽ usvojila Zakon o mirnom okupljanju

Skupština Hercegbosanske županije na redovitoj sjednici održanoj danas u Tomislavgradu usvojila je Prijedlog zakona o mirnom okupljanju.

Ovim zakonom omogućuje se, podržava i štiti sloboda mirnog okupljanja na području HBŽ-a pod uvjetima propisanim Zakonom.

Kao razlog za donošenje novog zakona županijski ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić podsjetio je da je važeći Zakon o javnom okupljanju donesen 2014. godine i obuhvaćao je mirna okupljanja, javne prosvjede, javne priredbe i druge oblike okupljanja.

U novi zakon unesene su preporuke OESS/ODIHR-a i Europske unije koje su se odnosile na stari zakon, koji je imao restriktivan pristup slobodi mirnog okupljanja, postavljao je velika opterećenja organizatorima okupljanja i nije omogućavao građanima potpuno uživanje ovog osnovnog ljudskog prava.

Također, Skupština je usvojila i Prijedlog zakona o javnim priredbama kojim se uređuje način organiziranja javne priredbe na području Hercegbosanske županije.

“Uzimajući u obzir da je predmet ovog propisa način organiziranja javne priredbe na području HBŽ-a, usvajanjem ovog propisa utvrdit će se način organiziranja okupljanja osoba radi ostvarivanja prihoda u okviru registrirane djelatnosti, koje s obzirom na očekivani broj sudionika zahtjeva poduzimanje dodatnih mjera osiguranja” kazao je ministar Lovrić.

Fena

Objava Skupština HBŽ usvojila Zakon o mirnom okupljanju pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas