SIP testira nove metode: Otisak prsta birača i online unos rezultata

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine predstavilo je danas testni projekat za uvođenje novih tehnologija za izbore u BiH.

Testiranje će biti provedeno u 165 biračkih mjesta u 10 općina i gradova. Riječ je o sustavu elektronske identifikacije birača putem otiska prsta i sustavu online unosa i brzog transfera rezultata sa biračkog mjesta u glavni server SIP-a.

Na svakom biračkom mjestu trebao bi biti po jedan uređaj u koji će se unositi rezultati glasanja koji će automatski biti pohranjeno u glavni server SIP-a.

“Naša očekivanja su velika. Ovo je prvi put da se na biračkom mjestu testiraju digitalne tehnologije. Iskustva u zemljama okruženja su pokazala da je bitno izvršiti testiranje i identificirati eventualne poteškoće”, rekao je predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović.

Istaknuo je da od 2016. godine suštinskih promjena u smislu digitalizacije nije bilo.

Sustav je razvila španjolska firma koja je boravila u Bosni i Hercegovini 15 mjeseci te “skenirala” cijeli proces kako u SIP-u, tako i u općinskim komisijama i biračkim odborima.

Izrađen je ključni dokument Strategija i Akcijski plan za poboljšanje Integriteta, transparentnosti i efikasnosti u Izbornom procesu BiH koji, kako Arnautović kaže, nije još razmatran pred organima vlasti.

Projekat je urađen u partnerstvu sa Delegacijom EU u BiH i IDDEEA-om.

Kada je u pitanju opcija elektronskog glasanja ili skeniranja listića, Arnautović je rekao da je takva odluka na Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Za realizaciju posla zadužene su dvije firme iz Mostara.

Objava SIP testira nove metode: Otisak prsta birača i online unos rezultata pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas