Schmidt donio Odluku: Vlada se može formirati bez Lende

Visoki predstavnik Christian Schmidt priopćio je u četvrtak poslijepodne javnosti nove Odluke OHR-a. 

On je donio Odluku da se Vlada FBiH može formirati bez Refika Lende.

”Prilikom donošenja ovih Odluka, kao i uvijek, vodeći princip koji slijedim je princip onoga što je najbolje za ovu zemlju i građane. Sve građane. Ne djelujem u prilog bilo kojeg naroda ili stranke. Nijedan konstitutivni narod nije napadnut niti ga se ne poštuje”, poručio je na samom početku Schmidt.

”Prije tri tjedna sam uputio posljednji poziv svim političarima da riješe zastoj u formiranju Vlade, međutim to se nije dogodilo. Primio sam samo jedan prijedlog u tom periodu, koji je uputila predsjednica Federacije, ali taj prijedlog nije imao podršku oba potpredsjednika”, naveo je Schmidt.

”Moram naglasiti da je izuzetno važno da je etnički sastav ovakvog prijedloga mora u Skladu sa ustavom – osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpska ministra”, dodao je.

”Nisam vidio nijedan drugi formalni ili neformalni alternativni prijedlog. Osim toga bilo je dosta aktivnosti i rasprava, ali nije napravljen stvarni napredak pri pronalaženju rješenja, i moram reći da ono što mi vidimo na djelu je politički zastoj do kojega je došlo, a ne radi se o sukobu između konstutivnih naroda. Volja birača ne smije biti ignorirana”, dodao je.

”Zato sam donio Odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. Sa ovom Odlukom želim razbiti postojeći zastoj i omogućiti Zastupničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasuje o imenovanju nove Vlade FBiH. Radim ovo jer Ustav ne daje nikakav konkretan odgovor na ovu situaciju”, naveo je.

”Uveo sam i zaštitni mehanizam, koji ću pokrenut samo ako se Parlament ne složi sa promjenama Ustava u roku od jedne godine”, rekao je dalje.

Odluka stupa na snagu odmah večeras, po objavi na web stranici OHR-a.

”Uključuje i kratki dio gdje ćemo pozvati Zastupnički dom da krene sa glasovanjem o Vladi. Ovo nije moj posao. Ovo je posao izabranih zastupnika”, poručio je Schmidt.

Post Schmidt donio Odluku: Vlada se može formirati bez Lende je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas