More
  VijestiRegionalni odbor VKBI Hercegovine osnažiće svoj kadrovski potencijal

  Regionalni odbor VKBI Hercegovine osnažiće svoj kadrovski potencijal

  Izvršni odbor Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Hercegovine, pod predsjedavanjem emeritus prof. dr. Elbise Ustamujić, održao je svoju sjednicu u Mostaru kojoj je prisustvovao glavni sekretar VKBI Emir Zlatar.

  Na susretu je glavni sekretar upoznao Izvršni odbor VKBI Hercegovine s najznačajnijim projektima koje Vijeće provodi.

  Regionalni odbor VKBI Hercegovine podržao je aktivnosti koje se provode s nizom drugih organizacija kroz Deklaraciju o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, označavajući ga kao izuzetno značajnim, posebno s aspekta neophodnih društvenih integracija koje nedostaju na prostoru cijele Hercegovine.

  Nažalost, etno teritorijalna podjela, koja se prenosi i kroz politički nivo, onemogućava pozitivne demokratske procese u cijeloj Hercegovini kako bi i ovaj prostor bio utemeljen na principima koji omogućavaju ostvarivanje punih ljudskih prava i sloboda svim građanima, saopšteno je iz VKBI-a.

  Istaknuto je da je podrška radu Vijeća od strane gradskih, kantonalnih i entitetskih vlasti nedostatna, čime su aktivnosti regionalnog odbora limitirane.

  Regionalni odbor VKBI Hercegovine u narednom periodu kao prioritetni zadatak imaće kadrovsko osnaživanje Regionalnog odbora proširivanjem članova iz reda akademske zajednice s prostora Hercegovine.

  Regionalni odbor Hercegovine izrazio je spremnost da bude domaćin održavanja sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, koga pored VKBI, čine i bošnjačka vijeća iz Srbije (BNV), Crne Gore (BVuCG), Sjeverne Makedonije (BNV RSM), Hrvatske (Koordinacija bošnjačkih kantonalnih vijeća i Vijeća Grada Zagreba u Republici Hrvatskoj), SAD i Kanade (KBSA) i Kosova (predstavnici u Konsultativnom vijeću zajednica u kabinetu predsjednika Kosova), stoji u saopštenju.

  (Fena)


  novasloboda.ba
  #Regionalni #odbor #VKBI #Hercegovine #osnažiće #svoj #kadrovski #potencijal

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img