Red Bull Cliff Diving ponovo na Starom mostu

Mostar će 9. septembra još jednom ugostiti najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu, u novom sportskom spektaklu na Starom mostu. Bit će to osmo gostovanje svjetske cliff diving elite u našoj zemlji.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo će u svom 14. izdanju imati sedam stanica širom svijeta od juna do novembra. Sezona 2023 donosi tri nove i nekoliko dobro poznatih lokacija.

Među lokacijama takmičenja će se po osmi put uzastopno naći Mostar koji je stekao status istinskog „klasika“ prvenstva, prepoznatljivog po vatrenoj publici i čuvenom mostu s UNESCO-ove liste Svjetske kulturne baštine.

Red Bull Cliff Diving ponovo na Starom mostu

Kalendar prvenstva kombinuje standardne, provjerene lokacije sa novim i originalnim destinacijama.

Sezona se otvara 3. juna takmičenjem u Bostonu, jednom od najstarijih gradova u SAD-u, kao i prošle godine. Druga junska stanica vodi u Pariz, gdje će platforma za skokove biti podignuta na obali rijeke Sene, u neposrednoj blizini Eiffelovog tornja.

U julu je na rasporedu prelijepi italijanski gradić Polignano a Mare, koji će deseti put od 2009. godine biti domaćin. U Augustu stiže i prva od tri nove lokacije – kanjon Takachiho duboko u planinama prefekture Miyazaki u Japanu, a odmah zatim i druga – švedska prijestonica Stockholm.

Konačno, 9. septembra cliff diving elita ponovo stiže u našu zemlju, a Mostar će biti šesta od sedam stanica sezone. Stari most je već u tri navrata bio pozornica pretposljednje stanice, koja često zna biti ključna i na kojoj jedan odličan skok ili nesretna greška mogu odlučiti pitanje šampiona.

red bull cliff diving ponovo na starom mostu
Constantin Popovici of Romania prepares to launch an armstand dive dive from the 27 metre platform on Stari Most (Old Bridge) during the final competition day of the fifth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 27, 2022. // Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool // SI202208270786 // Usage for editorial use only //

Sezona će biti okončana takmičenjem na još jednoj novoj lokaciji, u Aucklandu na Novom Zelandu, gdje će novi prvak i prvakinja podignuti prestižni trofej Kralja Kahekilija. Stanica u Aucklandu bit će 99. po redu u historiji prvenstva.

Pored tri nove lokacije, u stalnoj skakačkoj postavi bit će i tri nova lica: Amerikanka Meili Carpenter, njen sunarodnjak James Lichtenstein i Kolumbijac Miguel Garcia.

Na svakoj stanici nastupit će po osam skakača i skakačica iz stalne postave, te četiri takmičara odnosno takmičarke s pozivnicom.

Titule će braniti desetostruki prvak Gary Hunt (Francuska) u muškoj i šestostruka prvakinja Rhiannan Iffland (Australija) u ženskoj kategoriji. Njih dvoje su već godinama dominantni, no prošle godine su imali žestoku konkurenciju u dolazećoj generaciji skakača, koji ozbiljno prijete da ih skinu sa trona.

U cliff divingu takmičari skaču s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci), dostižući pritom brzine veće od 85 km/h i podnoseći čak 5 G-sila. U tri sekunde, koliko obično traje skok, oni izvode vratolomne akrobacije od kojih zastaje dah, čineći to sa nevjerovatnom preciznošću i elegancijom.

Red Bull Cliff Diving svake godine u grad na Neretvi donese istinski sportski spektakl i sjajnu atmosferu u danima održavanja takmičenja, pa je za očekivati da drugačije neće biti ni ovog puta.

Sve informacije i vijesti dostupne su na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023:

3. jun – Boston (SAD)

18. jun – Paris (Francuska)

2. jul – Polignano a Mare (Italija)

3. august – Takachiho (Japan)

19. august – Stockholm (Švedska)

9. septembar – Mostar (Bosna i Hercegovina)

19. novembar – Auckland (Novi Zeland)dnevni.ba

Popularno danas