back to top

PSIHOLOGINJA JELENA MARIJANOVIĆ “Nasilje se s videoigrica prenosi u realni život, dvije društvene mreže su jako opasne”

Goruća tema današnjeg društva jest nasilje, s posebnim naglaskom na vršnjačko i cyber zlostavljanje.

Mag. psihologije Jelena Marijanović koja će u subotu u Neumu izložiti temu vršnjačkog nasilja među djecom i cyber mobbing, s naglaskom na psihološki aspekt rekla je više o ovoj temi u nedavnom intervjuu za Hercegovinu info.

NAJAVA | U subotu predavanje “Zaustavimo zlostavljanje djece u virtualnom i prirodnom okruženju”

“Kada govorimo o nasilju, to nam nije nova pojava, niti nepoznat pojam. Jako je izraženo vršnjačko nasilje među djecom, i uistinu treba ovoj problematici posvetiti vise prostora. Kad se nasilje dogodi, uglavnom tražimo krivca. Ali, bazirajmo se na odgovornost, koja je na nama kao društvu”, ističe ona.

Marijanović objašnjava i razlike između cyber i “običnog nasilja”.

“Razlika je ta što smo kod klasičnog oblika nasilja znali točno tko je žrtva, a tko zlostavljač. Publika je bila ograničena, pa bi kod kuće bi našli svoju sigurnu luku. Kod nasilja putem interneta, anonimnost zlostavljača je povećana, što mu daje hrabrost, a upravo ta anonimnost kod žrtve stvara osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti. Internet nasilje je prisutno 24 sata, kroz cijeli tjedan i od toga dijete koje je žrtva ne može pobjeći”.

Nasilje ostavlja brojne posljedice na naše najmlađe ističe Marijanović.

“Djeca žrtve postaju bespomoćna, osjećaju se bezvrijedno, sebe vide kao loše, niskog su samopoštovanja. Nasilje evocira emocije straha, srama i tjeskobe. Ne mogu se sami nositi s problemima i, nažalost, često mogu pasti u stanje depresije, anksioznosti i tjeskobe”, upozorava.

Sadržaj videoigrica zbunjuje djecu. Nasilje se s njih prenosi u realni život.

Negativni trendovi se pojavljuju u vidu nasilnih videoigrica koje djeca igraju, te se uključuju izravno u nasilne scene. Na taj način djeca nisu u stanju razdvojiti realan od virtualnog svijeta i djeca takva nasilna ponašanja učvršćuju i prenose u realan život. Još jedna opasnost su društvene mreže, naročito TikTok i Snapchat te prevelika sloboda djece i mladih da dijele osobne i intimne podatke i sadržaje s nepoznatim osobama”, kaže Marijanović.

Kako preventivno djelovati i zaštiti djecu.

“Prije svega zajedničkom suradnjom, važno je ne tolerirati niti jedan oblik nasilnog i agresivnog  ponašanja, javno ga osuđivati i ukazivati na posljedice. Raditi sto vise radionica za djecu, te je potrebno kontinuirano i sustavno stručno usavršavanje i edukacije  nastavnog kadra, ali i roditelja”.

Potrebno je veće djelovanje institucija i zajednice. Po pitanju stručnjaka u školama, institucije su zakazale, zaključila je psihologinja Marijanović.

Podsjećamo, predavanje psihologinje Marijanović “Zaustavimo zlostavljanje djece u virtualnom i prirodnom okruženju” održat će se sutra (29. travnja) u Grand hotelu Neum s početkom u 17 sati.

Objava PSIHOLOGINJA JELENA MARIJANOVIĆ “Nasilje se s videoigrica prenosi u realni život, dvije društvene mreže su jako opasne” pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Popularno danas