Prošla su 22 dana nakon terorističkog ataka na Nacionalni spomenik BiH, nadležni šute

Delegacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar posjetila juče je Partizansko spomen groblje i položila cvijeće u znak sjećanja na pale antifašiste Mostara u borbi za slobodu. Na jučerašnji dan prije 81. godinu Politbiro CK KPJ na čelu sa drugom Titom donio je Odluku o dizanju ustanka naroda Jugoslavije i poveo Narodnooslobodilačku borbu za oslobođenje zemlje od fašističkih njemačko-italijanskih okupatora i njihovih satelita. Povod je bio i poziv na nadahnjivanje primjerom antifašista, čije tekovine se danas baštine, kako bi se još odlučnije krenimo u izgradnju slobodne moderne BiH. Ta borba rezultirala je slobodom i obnovom državnosti BiH nakon višestoljetnog zatiranja njenog identiteta, saopšteno je iz UABNOR-a Grada Mostara.

“Međutim, 22 dana nakon terorističkog ataka na ovaj Nacionalni spomenik BiH neke stvari valja konstatovati.

Događaj nismo najavljivali policiji iz razloga što nismo pravili veliko okupljanje građana, nego delegacijsku posjetu. Uprkos tome, dočekale su nas jake policijske snage u cilju zaštite.

Od koga, ako je Mostar siguran grad kako nas se uporno uvjerava. Istovremeno, 22 dana kasnije nema nikakve informacije o toku istrage ili se čeka, kao i obično, da vrijeme učini svoje.

#td_uid_1_62c41637c71d1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://novasloboda.ba/wp-content/uploads/2022/07/1-13-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_62c41637c71d1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://novasloboda.ba/wp-content/uploads/2022/07/2-12-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

 

Insistiramo hitno obavještavanje javnosti o tome dokle se došlo sa istragom i utvrđivanjem identiteta počinilaca, Tim više jer je resorni ministar izjavio da oni, policija, svaki put otkriju počinioce, ali da u daljoj proceduri sve zapne.

  Okupljanje pred ulazom: Tri godine od prve blokade deponije Uborak

Slijedeća konstatacija prilikom jučerašnje posjete ovom spomeniku je totalna nebriga i dešavanje baš onako kako smo govorili da će biti prilikom utrkivanja brojnih političara da daju izjavu ili posjete ovaj spomenik nakon rušenja.

Jasno je da sanacija ne može početi tako brzo, ali može se trava pokositi, izraslo divlje šiblje posjeći, pokupiti smeće, zelene površine na mostarskoj vrelini zaliti, spriječiti parkiranje unutar spomenika itd, itd. Čak za to postoje u gradskom budžetu i planirana sredstva, ali ih neko, po ustaljenoj praksi, ne troši za ono za šta su namijenjena.

Ukratko, Partizansko spomen groblje je opet prepušteno samo sebi, a zapravo u odnosu prema ovom i ovakvom spomeniku zrcali se odnos prema državi.

Hitna akcija ili odstupanje sa funkcija jedino je rješenje”, stoji u saopštenju UABNOR-a BiH.

()

Prošla su 22 dana nakon terorističkog ataka na Nacionalni spomenik BiH, nadležni šute Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi