back to top

Prof. dr. sc. Zdenko Klepić za Kompas: Izraelci nam donose znanje, nove tehnologije i model poslovanja, a tu je i šira poruka od gospodarske

Izrael svoju visoku tehnologiju ne dopušta svima, a BiH gleda kao poželjnog poslovnog partnera. Najvrjednije na Međunarodnom sajmu gospodarstva sa zemljom partnerom Izraelom su šire poruke koje dobivamo u BiH koje šalje Izrael, a preko Izraela Amerika i svijet. Izrael ima partnere s kojima radi i ovdje nije riječ samo o gospodarstvu“, rekao je za Kompas RTV-a Herceg-Bosne prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru te redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu dr. sc. Zdenko Klepić.

Ističe kako su Izraelci svaki segment gospodarstva spojili s visokim tehnologijama i znanošću te da na mostarskom sajmu donose znanje, modele poslovanja i poslovnu kulturu. „Mi u BiH imamo talente, a Izrael inovativnost, kreativnost, znaju upravljati i kako se s time nositi, a spremni su nam dati modele poslovanja da i mi znamo raditi“, kazao je dr. Klepić.

Prof. dr. sc. Zdenko Klepić za Kompas: Izraelci nam donose znanje, nove tehnologije i model poslovanja, a tu je i šira poruka od gospodarske

Poručio je kako je potrebno jako puno papirologije da bi se pokrenuo biznis u BiH. „U normalnim državama birokratski administrativni aparat je na usluzi da riješi probleme gospodarstvenicima i običnim građanima dok u BiH nije tako. To je naše socijalističko nasljeđe – što se više zakomplicira to je država važnija“, ističe dr. Klepić.

Izrazio je nadu kako će nova Vlada Federacije BiH krenuti s riječi na djela u smislu olakšavanja poslovanja, ulaganja u pokretanje gospodarstva, posebice proizvodnje, a sve u skladu s europskim standardima. „Moja očekivanja su velika, ima tu izvrsnih ljudi. Potrebna je nova snaga, nova energija, a očekujem djelovanje.“

Ukazao je i na problem masovnog iseljavanja iz BiH. „Mora se razviti gospodarstvo, osigurati ljudima radna mjesta, bolje plaće i dostojanstven život. Trebamo riješiti političke probleme. Korupcija je na listi prioriteta rješavanja onoga što EU i svijet kažu za BiH“, rekao je prof. dr. sc. Zdenko Klepić.

Međunarodni sajam gospodarstva, specijalizacija sajmova, pokretanje biznisa u BiH i Izraelu, nova Vlada Federacije BiH, turizam, ugostiteljstvo, povezanost proizvodnje znanosti, istraživanja i visokog obrazovanja, digitalizacija… neke su od tema o kojima se može pogledati više u videu emisije Kompas.

www.obican.info

Popularno danas