Produžena odluka o privremenim rješenjima o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, posljednjoj sjednici, posebnu pažnju posvetila informaciji Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline koja se odnosi na problematiku privremenih rješenja o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj.

Institut privremenog rješenja o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj primjenjuje se na osnovu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim je propisano kako će rješenje o ispunjavanju minimalnih uslova i uslova za kategoriju ugostiteljskih objekata za smještaj ugostitelju biti izdato i u slučaju ako je za poslovni prostor podnesen zahtjev za legalizaciju mjerodavnomu tijelu i tako rješenje može biti privremeno, najdu+e dvije godine, s mogućnošću jednog produženja.

Uprkos toj mogućnosti, prema podacima resornoga ministarstava, u postupku legalizacije ugostiteljskih objekata nije bilo značajnih pomaka te je Vlada, a s ciljem očuvanja smještajnih kapaciteta, očuvanja radnih mjesta, ali i sprečavanja neregistrovanog rada (tzv. rada na crno), koristeći se mogućnostima propisanim Zakonom, rok ponovno produžila, i to do 30. juna 2023. godine.

Govoreći o ovoj problematici, predsjednik Vlade HNK-a dr. sc. Nevenko Herceg kazao je kako je Vlada svjesna značaja turističke djelatnosti, a u njenom okviru posebno ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta.

”Iscrpno  smo razgovarali o ovoj problematici, tražeći najbolja rješenja. Saglasni smo da ne možemo do u nedogled imati ugostiteljske objekte s privremenim rješenjima, ali smo, takođe, svjesni i svih poteškoća na koje ugostitelji nailaze u postupku rješavanja legalizacije objekata za smještaj, te smo još jednom odlučili produžiti rok kako bismo omogućili  trajno  rješavanje problematike privremenih rješenja o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj. Donoseći tu odluku, prioritetno smo razmišljali o očuvanju radnih mjesta i činjenici da se turizam, nakon teške situacije s pandemijom, polako oporavlja. Pozivam ovom prilikom čelnike jedinica lokalne samouprave i vlasnike svih objekata koji imaju privremena rješenja da ulože dodatni napor i da, u roku koji smo utvrdili Odlukom Vlade, konačno riješe ovu problematiku”, poručio je Herceg.

Inače, ova je problematika izražena u nekoliko opština i gradova u HNK-a, a posebno u opštini Čitluk, u kojoj je izdato oko 90 posto svih rješenja koji imaju privremeni karakter.

()

Produžena odluka o privremenim rješenjima o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Popularno danas