back to top

Prijavljen rekordno nizak broj političkih stranaka za lokalne izbore u BiH

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2024. godine, sudjelovat će rekordno nizak broj stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata u poređenju s prethodnim izbornim ciklusima. Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo je sudjelovanje 300 političkih subjekata. Politolozi to pripisuju promjenama u Izbornom zakonu BiH, koje su značajno otežale trgovinu biračkim odborima.

Za lokalne izbore 2024. godine, skoro upola manji broj političkih subjekata je ovjeren u poređenju s izborima 2020. Broj je također značajno manji u odnosu na prethodne izborne cikluse. SIP je odobrio sudjelovanje 300 političkih subjekata na oktobarskim izborima u BiH.

“113 političkih stranaka, 73 nezavisna kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i 9 lista nezavisnih kandidata”, izjavila je predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić.

Prema mišljenju politologa iz Mostara, ključni razlog za drastično manji broj prijavljenih stranaka na lokalnim izborima leži u novom načinu izbora biračkih odbora, preciziranom novim izmjenama Izbornog zakona BiH. Unatoč tome, ne očekuju fer izbore.

“Ne vidim da će ovaj izborni ciklus donijeti velike promjene u tom kontekstu. Ove izmjene izbornog zakonodavstva koje je nametnuo visoki predstavnik samo dodatno kompliciraju stvari, ali s druge strane omogućuju velikim strankama da ostanu u izbornom procesu,” rekao je politolog Danijel Vidović.

Poplava fantomskih političkih subjekata u proteklim izbornim ciklusima bila je financirana od velikih političkih stranaka. Kroz njih su manipulirali biračkim odborima i kontrolirali izborni proces, kaže analitičarka Tanja Topić.

“Dobro je da se taj broj smanjuje. Dugo smo očekivali profiliranje političke scene. Taj veliki broj nije doprinio političkom pluralizmu, već je u velikoj mjeri bio zloupotrijebljen od strane velikih političkih stranaka,” rekla je Topić.

I u Koaliciji “Pod lupom” smatraju da je manje stranaka na predstojećim lokalnim izborima rezultat odustajanja takozvanih fiktivnih političkih subjekata, jer više ne mogu trgovati biračkim mjestima. Prema novim izmjenama, predsjednici biračkih odbora i njihovi zamjenici moraju biti nestranačke osobe, dok članovi mogu biti samo iz parlamentarnih stranaka.

Naši sagovornici smatraju da je i 300 političkih subjekata i dalje previše u odnosu na broj birača u Bosni i Hercegovini. Napominju da je većina malih stranaka i nezavisnih kandidata nepoznata biračima i bez jasne ideološke profilacije. Zaključuju da osim za izborne malverzacije nemaju svrhu, jer se birači po inerciji opredjeljuju glasati za prepoznatljive i u javnom prostoru vidljive uglavnom velike političke stranke.

Objava o rekordno malom broju političkih stranaka za lokalne izbore u BiH prvi put je viđena na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Mostarski.info )

Popularno danas