Prihodi od neizravnih poreza prvi put prelaze 10 milijardi maraka

Prihodi od neizravnih poreza (PDV, trošarine i carine) u Bosni i Hercegovini ove godine će prvi put premašiti “magični” iznos od 10 milijardi KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovi prihodi, koji predstavljaju jedan od najvažnijih izvora financiranja svih državnih razina, iz godine u godinu rastu.

Prošle godine su bili oko 9,9 milijardi KM, što je rekordan iznos od uspostave Uprave za neizravno oporezivanje.

Ove godine se rast nastavio, pa je već za 11 mjeseci ostvaren prihod od 9,7 milijardi KM. To je za 652 milijuna KM ili 7,18 posto više u odnosu na 11 mjeseci prošle godine.

Iz ovoga se može izračunati da će ove godine prihodi, kada se uključi i prosinac, prvi put premašiti iznos od 10 milijardi KM. Nažalost, do rasta prihoda dolazi djelomično i zbog inflacije, jer – što su više cijene viši je i PDV na proizvode.

Zanimljivo je da proračuni ne dobivaju više novca unatoč rastu prihoda, a razlog za to su veći iznosi za otplatu duga.

Tako je Federacija u 11 mjeseci ove godine dobila 3 milijarde i 204 milijuna KM, što je za 1,31 posto manje u odnosu na lanjskih 3 milijarde i 247 milijuna.

Naime, iznos za otplatu duga je porastao sa 503 na 788 milijuna KM, što je +56,7 posto.

Slična je situacija i s RS-om koji je dobio 1 milijardu i 786 milijuna u odnosu na prošlogodišnjih 1 milijardu i 814 milijuna KM (-1,49 posto), jer je otplata duga porasla za 63 posto sa 241 na 392 milijuna maraka.

Objava Prihodi od neizravnih poreza prvi put prelaze 10 milijardi maraka pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas