Predstavljena knjiga ”PLIVANJE – organizacija, obuka neplivača, razvoj plivačkih tehnika, primijenjeno plivanje”

U mostarskom Centru za kulturu večeras je predstavljena knjige ”PLIVANJE – organizacija, obuka neplivača, razvoj plivačkih tehnika, primijenjeno plivanje”, autora Damira Đedovića, Almira Pope, Gorana Grahovca i Alene Ćemalović.

O knjizi su govorili eminentni stručnjaci iz područja sporta i plivanja, a na promociji su bili prisutni sadašnji i bivši plivači iz cijele BiH, kao i najbolja bh. plivačica Mostarka Lana Pudar.

Na promociji knjige bila je i dogradonačelnica Sarajeva i bivša bh. plivačica koja je nastupila na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine Anja Margetić, koja prema riječima organizatora, pomaže Lani Pudar kadgod dođe u Sarajevo.

Promotori knjige bili su dekan Nastavničkog fakulteta na univerzitetu “Džemal Bijedić” Ekrem Čolakhodžić i vanredna profesorica Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu Damira Vranešić Hadžimehmedović.

Jedan od autora knjige, potpredsjednik Kluba vodenih sportova “Orka” iz Mostara Almir Popo je rekao kako je priprema ove knjige trajala četiri godine.

“Knjiga je osmišljena kako da da jasan prikaz obuke neplivača, kao i promociju sigurnosti u vodi, samospašavanjem i spašavanjem drugih. Ona je sublimacija jednog dugotrajnog rada autora, koji su zadnjih 20 godina i više radili na obukama i školama plivanja, potrudivši se da naprave jedno sveobuhvatno štivo”, izjavio je Popo.

Popo je istaknuo da ih je na izdavanje ovog djela potaknula činjenica da na našim prostorima nema dovoljno literature koja se bavi tematikom plivanja i njegova poučavnja.

“Kada smo mi prije 20 godina krenuli u proces obučavanja neplivača, tražili smo što više informacija za koje smo se mogli “uhvatiti” kako bi započeli s kvalitetnim radom, ali je takvih bilo veoma malo. Ova knjiga je naše nastojanje da napravimo štivo za instruktore početnike koji bi onda imali dobru osnovu za kvalitetan rad s djecom i odraslima”, dodao je Popo.

Značajna pažnja u knjizi posvećena je aspektu sigurnosti boravka u vodi.

“Vodene površine se, nažalost, olako shvaćaju pa smo svjedoci da se svake godine netko utopi. Ova knjiga pokušava pomoći, dajući odgovore na pitanja kako da spasimo sami sebe ako npr. zapnemo u vodi, ako nam se „zamanta” ili ako nas uhvati grč te kako pomoći drugim osobama ako bi se našli u takvim prilikama”, kazao je Popo.

Predsjednik Kluba vodenih sportova “Orka” i trener u klubu Damir Đedović izjavio je kako je rad na pisanju knjige bio duži pošto svi od autora imaju veliki broj obaveza i u akademskoj i sportskoj zajednici.

“Uspjeli smo prije nekoliko mjeseci privesti ovo kraju, a nastojali smo da damo drugačiji pogled na sam proces obuke učenja plivanja. Htjeli smo se malo vratiti bazi i temelju škole plivanja, za razliku od djela koje se bave vrhunskim plivačima”, kazao je Đedović.

Đedović više od 20 godina radi kao trener i instruktor plivanja i navodi kako je proces učenje plivanja i snalaženja u vodi različit od pojedinca do pojedinca.

“To je strogo individualno, iako radim dosta dugo vremena, ne bih mogao dati neki metodski niz koji je prilagodljiv za svakoga. Obično za osobe koji imaju veći strah, treba malo više vremena. Zato se nadamo da će ova knjiga pomoći budućim instruktorima u što kvalitetnijem radu i na što bi trebali obratiti pažnju”,istaknuo je Đedović.

Na promociji knjige riječ je imao i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj, koji je naglasio kako Savez pomaže svim klubovima, uključujući i Klub plivačkih sportova “Orka” i Lanu Pudar.

Kevelj se osvrnuo na projekt izgradnje gradskog olimpijskog bazena u Mostaru.

“Gradski bazen se spominje dugi niz godina, a ove godine je uvršten u budžet Vlade FBiH, ponajviše zahvaljujući velikim naporima gradskih vlasti. Vlada nije baš naklonjena projektima koji se tiču gradova, ali jednim upornim inzistiranjem uspjelo se osigurati sredstva od osam miliona. Bazen je nešto što je realno i izvjesno u vremenu ispred nas”, istaknuo je Kevelj.

(Mostarski.ba/Fena)

 

mostarski.ba
#Predstavljena #knjiga #PLIVANJE #organizacija #obuka #neplivača #razvoj #plivačkih #tehnika #primijenjeno #plivanje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas