Poznati dobitnici nagrada MTM-a “Toni Pehar”
Mostar — Godišnja nagrada “Toni Pehar” za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama Mostarskog teatra mladih (MTM) u 2022. godini dodijeljena je Emani Tabaković za ulogu Maje u predstavi “Game” i Teu Sandžaktaru Bijediću za ulogu Abdullahjiba, također, u navedenoj predstavi.

– Ove godine imamo sreću da ćemo dodijeliti dvije nagrade i one idu za dvoje mladih glumaca što je posebna radost u ovakvom teatru, jer ovo je Teatar mladih i onda je super kad nagrada dođe djeci koja su kod nas teatarski odrastala i prohodala – istakao je na godišnjoj konferenciji umjetnički rukovodilac MTM-a Sead Đulić.

Nagrađena Tabaković tom prilikom je kazala kako je je predstava “Game” zasnovana na osnovi svjedočenja izbjeglica koje su boravile u Izbjegličkom kampu Salakovac kod Mostara.

– Meni je čast igrati i preuzimati ovakve uloge s jakom i teškom pričom – naglasila je.

Teo Sandžaktar Bijedić istakao je kako je uloga za koju je nagrađen uspjela da mu približi svijet ljudi iz kampa Salakovac i da sruši predrasude te da bi i u budućnosti volio da se bavi ovako teškim temama.

Govoreći o planovima za narednu godinu, umjetnički rukovodilac MTM-a kazao je kako su ovog septembra ušli u 50. sezonu otkako postoje te da je ova sezona, pa i dobar dio naredne godine “malo drugačija”.

– Već prošle godine smo najavili da ćemo u 2022. igrati nešto manje izvedbi nego što je to bilo uobičajeno, ali ćemo pokušati još više podići kvalitet i ići na što više značajnih festivala kako bi predstavili naše stvaralaštvo. To je nastavak onoga što smo već planirali. Ideja je da radimo ‘remake’ naše vjerovatno najuspješnije predstave u istoriji teatra koja je napravljena 89′ – Čehovljev “Galeb”, a zatim planiramo i “Vježbe iz bosanske konverzacije i dikcije za mlade Mostara”. Nismo završili projekt o stogodišnjici Veleža i to želimo napraviti jer nije to priča o klubu, to je priča o čudnom i nevjerovatnom odnosu ljubavi grada i kluba gdje se ne zna kad jedno počinje a drugo prestaje i o tome želimo progovoriti u predstavi – naveo je.

  Sindikati protestovali na platou Gradske vijećnice

 

poznati dobitnici nagrada mtm-a “toni pehar”
starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi