VijestiPovećanje plata za 15 posto za oko 5500 budžetskih...

  Povećanje plata za 15 posto za oko 5500 budžetskih korisnika u HNK-u

  Postignut je konačan dogovor o povećanju plata budžetskim korisnicima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) za 15 posto, saopćeno je u petak nakon sastanka predstavnika kantonalne vlade i čelnika šest sindikata budžetskih korisnika.

  Istaknuto je kako će rast ličnih dohodaka biti ostvaren u dvije etape, tj. kroz dvije godine, u visinama od 8 u prvoj odnosno dodatnih 7 posto u drugoj godini, a obuhvatit će otprilike 5500 budžetskihkorisnika – osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika.

  Dogovor je postignut nakon nekoliko susreta i stalne komunikacije predstavnika Vlade i sindikalnih partnera, a zbog, kako se navodi, aktuelne krize i evidentnih poskupljenja osnovnih životnih potrepština.

  Povećanje plata budžetskim korisnicima počet će od 1. aprila tekuće godine za 8 posto, a od 1. januara 2023. godine za dodatnih 7 posto.

  “Dijalog i međusobno uvažavanje socijalnih partnera prepoznatljivo su obilježje u radu kantonalne vlade. Potvrda ovakvog pristupa, uz dosad potpisanih čak 14 granskih kolektivnih ugovora, snažno se izjasnila i danas postignutim dogovorom da se, uprkos svim poteškoćama i izazovima, pristupi neophodnom povećanju plata našim građanima koji primanja ostvaruju iz kantonalnih budžetskih sredstava”, kazao je premijer Vlade Nevenko Herceg.

  Istaknuo je kako je dogovoren održiv i realan ritam planiranoga rasta plata, ali i kako očekuje da će nedavna izmjena nepravednoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNK-u u realiziranju ovoga zajedničkog dogovora Vlade i socijalnih partnera.

  “Premda uredno odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktuelne smo krize održali nekoliko sastanaka sa čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Premda smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plata, a podsjećam kako je ova vlada povećala plaće svim budžetskim korisnicima za više od 15 posto kroz tri godine, u osnovnom obrazovanju i znatno više kroz usklađivanje plata, uz niz drugih finansijskih intervencija za poboljšanje životnog statusa građana, svjesni smo nezahvalnog trenutka i sveopćega rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tom tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji smo danas i utvrdili”, dodao je Herceg.

  Izrazio je zadovoljstvo današnjom završnicom višesedmičnih razgovora koja je, kako kaže, jasan pokazatelj međusobnog uvažavanja i razumijevanja situacije u kojoj se društvo nalazi.

  Iz Vlade su s ponosom istaknuli činjenicu da u potpunosti ispunjavaju sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, uz neke i dodatne pogodnosti prema budžetskim korisnicima.

  “Također, uz brigu o materijalnom statusu, Vlada se nedavno se snažno zauzela za rješavanje radno-pravnih statusa značajnog broja prosvjetnih radnika koji su godinama čekali na stalno zaposlenje, kao i za rješavanje jednoga od najtežih naslijeđenih finansijskih izazova, a riječ je o sudskim presudama za što je dosad izdvojeno više od 25 miliona KM”, navodi se u saopćenju Vlade HNK.

  (Mostarski.ba)

  mostarski.ba
  #Povećanje #plata #posto #oko #budžetskih #korisnika #HNKu

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img