Potpisan sporazum o smanjenju cijene mobilnih podataka u roamingu

Europska komisija objavila je kako je 38 telekomunikacijskih operatera iz EU-a i Zapadnog Balkana potpisalo sporazum kojim će roaming podataka između Zapadnog Balkana i EU-a učiniti pristupačnijim za građane i tvrtke u obje regije.

Iako nije točno navedeno o kojim se telekomunikacijskim operaterima radi, iz samog broja jasno je da je to veći dio operatera iz EU, koji imaju i svoje podružnice na Zapadnom Balkanu, prenosi Dnevnik.hr.

Potpisivanjem ovog sporazuma, operateri su se obvezali značajno smanjiti cijenu mobilnih podataka u roamingu, kako za stanovnike EU koji putuju i borave u zemljama Zapadnog Balkana, tako i obratno.

Tako će se maksimalne maloprodajne razine cijena (‘ograničene cijene’) za 1 GB postupno smanjivati od listopada 2023. do 2028. s 18 eura od 1. listopada 2023. , 14 eura od 2026. pa sve do 9 eura od 2028.

Snižavanje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. listopada ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo učiniti sve što možemo kako bismo ubrzali stvarnu integraciju Zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište, istaknuo je povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Očekuje se da će uvođenje ograničenja cijena smanjiti cijene podatkovnog roaminga za korisnike koji putuju između EU-a i zapadnog Balkana. Ovo ograničavanje cijena potaknuti će i pojednostaviti poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene između EU-a i zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih regija.

Prema informacijama koje je objavila EK, operateri trenutačno rade na kreiranju proizvoda s cijenom nižom od dogovorenog cjenovnog limita.

Post Potpisan sporazum o smanjenju cijene mobilnih podataka u roamingu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas