Poruka studenata: Volim svoju zemlju i ostajem ovdje!

Mostar — Povodom obilježavanja Međunarodnog dana studenata, 17. novembra, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, dižu svoj glas i šalju snažne poruke javnosti, kroz kampanju naziva “Neću na biro!”.

Budući da ne mogu priuštiti luksuz čekanja reformi obrazovnog sistema i stvaranja za njih stimulativnijih uslova u zemlji, studenti preuzimaju stvar u svoje ruke, prenosi Mostarski.ba.

U konstantnom radu na sebi i diferenciranju vide jedan od ključeva rješenja. Kako kažu, vole ovu zemlju, spremni su je graditi, i ostaju ovdje, a diferenciranim proaktivnim pristupom nastoje privući pažnju poslodavaca, te svoje znanje i potencijale usmjeriti u razvoj svoje domovine, Bosne i Hercegovine, a ne bilo koje druge zemlje.

Studenti su, kroz promotivni video, prepoznali aktivnosti na kojima je potrebno raditi, kako bi se istaknuli na tržištu rada. Razvojem sljedećih vještina studenti preokreću situaciju u svoju korist i uspješno privlače poslodavce da oni njih potraže i pronađu, a ne obratno:

• Formalno obrazovanje (inovirani nastavni planovi usklađeni sa zahtjevima i potrebama tržišta rada),
• Neformalno obrazovanje (edukacije, treninzi, seminari),
• Volonterski rad,
• Učenje stranih jezika,
• Putovanja i međunarodni projekti mobilnosti,
• Studentske prakse.

“Pozivamo sve studente u Bosni i Hercegovini da koriste svaku priliku za učenje i nadogradnju, kako bi se izborili na tržištu rada za početnu šansu. Budimo proaktivni! Punimo CV i u toku studija! Pokažimo inicijativu – i ne razmišljajmo o napuštanju zemlje! Dokažimo da na nama svijet ostaje! Možemo puno toga uraditi! Poslodavac nas čeka i NEĆEMO NA BIRO!” – poručuju mostarski studenti.

  Teži udes na ulazu u Mostar | HIP.ba

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi