VijestiPolicija se ponovo vraća u prijeratnu zgradu na Bulevaru

  Policija se ponovo vraća u prijeratnu zgradu na Bulevaru

  Vlada Hercegovačko-neretvanskog  kantona na jučerašnjoj sjednici razmotrila i usvojila prijedloge Izvještaja o radu Vlade i Izvještaje o radu ministarstava, uprava, upravnih organizacija i kantonalnog javnog pravobranilaštva za 2021. godinu, koji će biti upućeni u dalji skupštinski postupak.

  U opsežnom dokumentu Izvještaja o radu Vlade istaknuto je kako je Vlada u protekloj godini, uprkos teškoćama zbog pandemije COVID-19, nastavila provoditi aktivnosti i projekte u svim područjima djelovanja – privredi, poljoprivredi, turizmu, prosvjeti, kulturi, sportu, zaštiti za socijalne kategorije, boračkoj populaciji i brojnim drugima.

  Takođe, Vlada je prihvatila Izvještaj o izvršenju budžeta HNK-a i Izvještaj o izvršenju „Tekuće rezerve“ za proteklu godinu.

  Usvojen je i Nacrt  Programa rada Vlade za 2022. godinu, koji predstavlja sistematski i metodičan prikaz instrumenata i mjera kojim će se nastaviti započete aktivnosti iz prethodnih godina, s ciljem postizanja pravne sigurnosti, privrednog rasta i društvene solidarnosti.

  Vlada je započela raspravu o Prednacrtu Urbanističkog projekta turističke zone „Karaotok“ u sklopu područja posebnih obilježja za područje od značaja za HNK-a „Park prirode Hutovo blato“, o čemu će se rasprava nastaviti na sljedećoj sjednici.

  Vlada je usvojila prijedloge Zakona o termoenergetskoj i Zakona o elektroenergetskoj inspekciji i uputila ih u dalji skupštinski postupak.

  Usvojena je Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova o potrebi formiranja Policijske stanice Ravno i policijske ispostave Ivanica s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i dobrobiti građana. Istaknuto je kako sadašnjim uređenjem policije nisu zadovoljni predstavnici lokalnih vlasti, kao i građani, jer je Ravno jedina oština u FBiH koja nema status policijske satnice. Takođe, naglašen je poseban zemljopisni položaj Ravnog, jer graniči s Republikom Hrvatskom, a jedan dio opštine je i minski zagađen.

  Iz resora Ministarstva unutrašnjih poslova usvojena je i Inicijativa za korištenje objekta na raskrsnici Bulevara i Onešćukova u blizini Starog mosta i Franjevačke crkve u Mostaru, gdje tokom cijele godine, a posebno ljetnih mjeseci, boravi veći broj turista. Budući da analize pokazuju kako na tom području, u vrijeme turističke sezone, dolazi do povećanog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja, te krivičnihnih djela krađa i razbojništva, jedan broj policijskih službenika premjestiće se u navedeni objekat, kako bi bili što prisutniji i smanjili broj prekršajnih i krivičnih djela. Za provođenje prethodnih dviju odluka zadužen je MUP HNK-a.

  Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK-a, Vlada je usvojila niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području Mostara, Stoca i Čitluka. Na području Mostara donesene su odluke o dodjeli koncesije za 3 fotonaponske elektrane Građevinar, te 12 fotonaponskih elektrana Mandino u Kruševu. Na području Stoca donesene su odluke o dodjeli koncesije za fotonaponske elektrane MAC ECO OIL, ANAREA i ECO-ENERGY, a na području Čitluka o dodjeli koncesije za 3 fotonaponske elektrane Plavo sunce.

  Nastavljajući podršku jedinicama lokalne samouprave, Vlada je usvojila odluku kojom za prevoz učenika u osnovnim školama u  gradovima i opštinama HNK-a, osigurava 1,500.000 KM. Sredstva će biti doznačena opštinama i gradovima u HNK-u.

  Razmotren je i prihvaćen Izvještaj o radu Inspektorata Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za 2021. godinu i Izvještajo utrošku sredstava Ministarstva privrede s pozicije „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima“.

  Usvojen je i Izvještaj o provođenju Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija, te zapošljavanja u HNK-u 2021.-2024. godina za 2021. godinu.

  Vlada je razmotrila Informaciju o toku razgovora sa sindikatima budžetskih korisnika o povećanju plata. Istaknuto je kako Vlada u potpunosti ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, ali je, takođe, svjesna aktuelne krize, te će do kraja sedmice nastaviti razgovore s ciljem donošenja obostrano prihvatljivih rješenja.

  (NovaSloboda.ba)

  The post Policija se ponovo vraća u prijeratnu zgradu na Bulevaru appeared first on Nova Sloboda.

  novasloboda.ba
  #Policija #ponovo #vraća #prijeratnu #zgradu #Bulevaru

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img