Policija se ponovo vraća u prijeratnu zgradu na Bulevaru

Vlada Hercegovačko-neretvanskog  kantona na jučerašnjoj sjednici razmotrila i usvojila prijedloge Izvještaja o radu Vlade i Izvještaje o radu ministarstava, uprava, upravnih organizacija i kantonalnog javnog pravobranilaštva za 2021. godinu, koji će biti upućeni u dalji skupštinski postupak.

U opsežnom dokumentu Izvještaja o radu Vlade istaknuto je kako je Vlada u protekloj godini, uprkos teškoćama zbog pandemije COVID-19, nastavila provoditi aktivnosti i projekte u svim područjima djelovanja – privredi, poljoprivredi, turizmu, prosvjeti, kulturi, sportu, zaštiti za socijalne kategorije, boračkoj populaciji i brojnim drugima.

Takođe, Vlada je prihvatila Izvještaj o izvršenju budžeta HNK-a i Izvještaj o izvršenju „Tekuće rezerve“ za proteklu godinu.

Usvojen je i Nacrt  Programa rada Vlade za 2022. godinu, koji predstavlja sistematski i metodičan prikaz instrumenata i mjera kojim će se nastaviti započete aktivnosti iz prethodnih godina, s ciljem postizanja pravne sigurnosti, privrednog rasta i društvene solidarnosti.

Vlada je započela raspravu o Prednacrtu Urbanističkog projekta turističke zone „Karaotok“ u sklopu područja posebnih obilježja za područje od značaja za HNK-a „Park prirode Hutovo blato“, o čemu će se rasprava nastaviti na sljedećoj sjednici.

Vlada je usvojila prijedloge Zakona o termoenergetskoj i Zakona o elektroenergetskoj inspekciji i uputila ih u dalji skupštinski postupak.

Usvojena je Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova o potrebi formiranja Policijske stanice Ravno i policijske ispostave Ivanica s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i dobrobiti građana. Istaknuto je kako sadašnjim uređenjem policije nisu zadovoljni predstavnici lokalnih vlasti, kao i građani, jer je Ravno jedina oština u FBiH koja nema status policijske satnice. Takođe, naglašen je poseban zemljopisni položaj Ravnog, jer graniči s Republikom Hrvatskom, a jedan dio opštine je i minski zagađen.

Iz resora Ministarstva unutrašnjih poslova usvojena je i Inicijativa za korištenje objekta na raskrsnici Bulevara i Onešćukova u blizini Starog mosta i Franjevačke crkve u Mostaru, gdje tokom cijele godine, a posebno ljetnih mjeseci, boravi veći broj turista. Budući da analize pokazuju kako na tom području, u vrijeme turističke sezone, dolazi do povećanog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja, te krivičnihnih djela krađa i razbojništva, jedan broj policijskih službenika premjestiće se u navedeni objekat, kako bi bili što prisutniji i smanjili broj prekršajnih i krivičnih djela. Za provođenje prethodnih dviju odluka zadužen je MUP HNK-a.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK-a, Vlada je usvojila niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području Mostara, Stoca i Čitluka. Na području Mostara donesene su odluke o dodjeli koncesije za 3 fotonaponske elektrane Građevinar, te 12 fotonaponskih elektrana Mandino u Kruševu. Na području Stoca donesene su odluke o dodjeli koncesije za fotonaponske elektrane MAC ECO OIL, ANAREA i ECO-ENERGY, a na području Čitluka o dodjeli koncesije za 3 fotonaponske elektrane Plavo sunce.

Nastavljajući podršku jedinicama lokalne samouprave, Vlada je usvojila odluku kojom za prevoz učenika u osnovnim školama u  gradovima i opštinama HNK-a, osigurava 1,500.000 KM. Sredstva će biti doznačena opštinama i gradovima u HNK-u.

Razmotren je i prihvaćen Izvještaj o radu Inspektorata Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za 2021. godinu i Izvještajo utrošku sredstava Ministarstva privrede s pozicije „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima“.

Usvojen je i Izvještaj o provođenju Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija, te zapošljavanja u HNK-u 2021.-2024. godina za 2021. godinu.

Vlada je razmotrila Informaciju o toku razgovora sa sindikatima budžetskih korisnika o povećanju plata. Istaknuto je kako Vlada u potpunosti ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, ali je, takođe, svjesna aktuelne krize, te će do kraja sedmice nastaviti razgovore s ciljem donošenja obostrano prihvatljivih rješenja.

(NovaSloboda.ba)

The post Policija se ponovo vraća u prijeratnu zgradu na Bulevaru appeared first on Nova Sloboda.

novasloboda.ba
#Policija #ponovo #vraća #prijeratnu #zgradu #Bulevaru

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas