Pojačane kontrole prijenosa gotovine preko granice BiH

Uprava za neizravno oporezivanje BiH, u suradnji s Graničnom policijom BiH, privremeno je oduzela 30.000 USD od dvoje bjeloruskih državljana. Ova akcija provedena je na graničnom prijelazu Deleuša, koji povezuje BiH i Crnu Goru.

Oduzimanje novca dogodilo se prilikom izlaska iz BiH, a razlog je bio što novac nije bio prijavljen pri ulasku u BiH na graničnom prijelazu Rača. Ovaj propust od strane stranih državljana dogodio se prilikom njihovog ulaska u carinsko područje BiH.

Carinska služba Uprave za neizravno oporezivanje najavila je pojačane mjere nadzora prijenosa gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza BiH. Kako bi se izbjegli prekršaji i moguće oduzimanje novca, pozivaju se sve osobe koja prenose gotovinu u iznosu većem od 20.000 KM da to prijave carinskoj službi BiH.

Obveza prijavljivanja odnosi se ne samo na gotovinu, već i na vrijednosne papire, čekove i slične vrijednosti, ukoliko njihova vrijednost prelazi 20.000 KM.

Prijava se vrši putem “Obrasca za prijavu gotovine”, koji je dostupan na službenoj web stranici UIO u pdf formatu. Obrazac sadrži detalje o podnositelju, vlasniku i primatelju gotovine, iznosu i vrsti gotovine, njenom porijeklu i namjeni, smjeru putovanja, kao i o prijevoznom sredstvu.

Ovaj obrazac može se popuniti elektronski i predati službeniku na graničnom prijelazu ili se ispuniti izravno na samom prijelazu. Carinska služba naglašava važnost pridržavanja ovih procedura kako bi se osigurao zakonit prijenos vrijednosti preko granica BiH.

Post Pojačane kontrole prijenosa gotovine preko granice BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas