Pogledajte stručno izvješće o arheološkim istraživanjima na nalazištima Pećina na Zaskoku (Peć Mlini) i gomila-1 (Petnjik) Drinovci

U vremenskom periodu od 4. do 21. travnja 2022., Studij arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Općinom Grude* proveo je arheološka istraživanja na dvije mikrolokacije koje prostorno gravitiraju Avanturističkom parku Peć Mlini.

Istraživanja su vršena u sklopu terenske nastave Odjela pod vodstvom izv. prof. Darija Vujevića (Sveučilište u Zadru) i doc. dr. sc. Tina Tomasa (Sveučilište u Mostaru), te uz sudjelovanje dr. sc. Mirka Rašića (Sveučilište u Mostaru) i studenata arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Arheološka istraživanja su obuhvatila dva arheološka nalazišta različitog tipa, koja su samim time zahtijevala i primjenu različitih pristupa, strategija i metoda iskopavanja, te različitih tehnika dokumentiranja i prikupljanja arheološke građe i podataka.

Riječ je o nalazištu pećinskog tipa (Pećina na Zaskoku) i prapovijesnoj kamenoj gomili (gomila-1). Spomenuta nalazišta do sada nisu poznata u arheološkoj literaturi, niti su registrirana kao arheološka dobra, a dokumentirana su prilikom terenskog pregleda šireg prostora Peć Mlina.

Stručno izvješće o arheološkim istraživanjima na nalazištima: Pećina na Zaskoku (Peć Mlini) i gomila-1 (Petnjik) Drinovci, Općina Grude možete preuzeti ovdje.

Post Pogledajte stručno izvješće o arheološkim istraživanjima na nalazištima Pećina na Zaskoku (Peć Mlini) i gomila-1 (Petnjik) Drinovci je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Građani BiH zbog nižih cijena po ulje, šećer, meso… idu preko granice

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi