back to top

Podignuta optužnica za vrijeđanje djece stradale u Vitezu |

podignuta optužnica za vrijeđanje djece stradale u vitezu

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Samira Nukića, koji se tereti da je, javnim objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Psovke i uvrede

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je “ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”.

– Na navedeni način, optuženi je izazvao uznemirenje kod osobe Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat, i koji je osnivatelj udruge posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži, kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog – stoji u priopćenju.

– Oglas –

Nukić se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optužnica proslijeđena Sudu BiH

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužiteljstvo podiglo po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine. Nedavno je Sud BiH potvrdio prvu optužnicu po ovom članu zakona protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja haškog osuđenika Ratka Mladića, o čemu je Detektor ranije pisao.

– Oglas –

Detektor je u emisiji “TV Justice” u projektu “Zaboravljene žrtve rata” donio priču o zločinu u kojem je 1993. godine stradalo osmero djece u Vitezu, za koji niko nije odgovarao.

Optužnica protiv Nukića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

– Oglas –

hip.ba

Popularno danas