Podignuta optužnica protiv osumnjičenog zbog ubojstva u Humcu

Intenzivnim radom na predmetu za nepuna tri mjeseca Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg je okončalo istragu i dana 30.10.2023. godine podiglo optužnicu protiv A.P. iz Humca, Ljubuški, zbog postojanja osnovane sumnje da je u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo Ubojstva iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH, koja optužnica je potvrđena od Županijskog suda Široki Brijeg dana 06.11.2023. godine.

Optužnicom se tereti da je dana 09.08.2023. godine, oko 18,00 sati, u neubrojivom stanju zbog kronične duševne bolesti psihotičnog karaktera – paranoidne šizofrenije, u namjeri da usmrti svog oca V.P. istog oborio na pod, a potom ga više puta nogama i rukama snažno udarao u predjelu glave i gornjeg dijela tijela, u više navrata iz dnevnog boravka kroz hodnik odlazio do kupatila i vraćao se do mjesta gdje je V. ostao ležati na podu, a potom istog nastavljao snažno udarati, na koji način mu je nanio teške tjelesne povrede posljedicom čega su kod V. nastupila oštećenja za život važnih moždanih centara uslijed čega je isti na licu mjesta preminuo.

Podsjećamo, Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg je dana 11.08.2023. godine podnijelo prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom A.P., Županijskom sudu Široki Brijeg zbog postojanja osnovane bojazni da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti kazneno djelo kojim prijeti, kao i zbog počinjenja posebno teškog kaznenog djela s obzirom na način izvršenja i posljedice, te zbog toga što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, nakon čega je Županijski sud odlučujući o istom prijedlogu osumnjičenom A.P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, da bi potom Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg dana 01.09.2023. godine uputilo Županijskom sudu Široki Brijeg prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom A.P. za još dva (2) mjeseca na odlučivanje, jer su i dalje postojali razlozi zbog kojih je pritvor određen, te je odlučujući o istome Županijski sud Široki Brijeg dana 07.09.2023. godine osumnjičenom A.P. produžio pritvor u trajanju od dva mjeseca.

Pored navedenog optužnicom je nadležnom sudu predloženo produljenje pritvora, koji pritvor je ponovno produžen rješenjem Županijskog suda Široki Brijeg od 08.11.2023. godine, i isti može trajati do izricanja prvostupanjske presude, a najduže dvije (2) godine dana.

Napomena:
„Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

Post Podignuta optužnica protiv osumnjičenog zbog ubojstva u Humcu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas