Plenković preko nove vlasti traži izručenje Mamića

Andrej Plenković, prema pisanju Nacionala je poslao ministra pravosuša Ivana Malenicu da dogovori susret s novim ministrom Davorom Bunozom zbog transfera Zdravka Mamića u hrvatski zatvor, piše Nacional.hr pozivajući se na visoki izvor blizak Vladi RH.

Da nazove Čovića i ljubazno zamoli

”Nakon što se predzborno motiviran sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem usuglasio da ga protjeraju iz Dinama radi gradnje stadiona uoči parlamentarnih izbora, Plenković je poslao Ivana Malenicu da dogovori susret s novim ministrom Davorom Bunozom zbog Mamićeva transfera u hrvatski zatvor”, piše Nacional.hr, a njihov visoki izvor blizak Vladi kaže: ‘Dovoljno je da Plenković nazove Dragana Čovića i to ga ljubazno zamoli’.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, po pisanju ovog medija kreće po Zdravka Mamića, te planira obnoviti pritisak da ga BiH izruči Hrvatskoj na odsluženje zatvorske kazne.

”Ministar pravosuđa Ivan Malenica ima jasan Plenkovićev nalog da poduzme sve što se može radi njegova izručenja, a sada će se ti napori ponoviti u svjetlu kadrovskih promjena na čelu Ministarstva pravde BiH. Štoviše, Ivan Malenica sastat će se s novim ministrom pravde BiH, razgovarati o bilateralnim temama i izričito ponovo staviti na stol temu o izručenju Zdravka Mamića. Potvrdio je to Nacionalu visoki izvor blizak hrvatskom premijeru….”, piše Nacional.

Kronologija

Inače, prema kronologiji koju je Index napravio 2005. godine Dinamo neslužbeno postaje Mamićev, 2009. godine Dinamu se u HNL-u pridružuje njegova filijala Lokomotiva. 2010. godine na izborima za predsjednika HNS-a donosi pobjedu Vlatku Markoviću, i tako je pišu savladao savezom sudačkom organizacijom i reprezentacijom. Dinamo, pišu, 2013. godine službeno postaje klub obitelji Mamić. Zdravko vodi klub, njegov brat Zoran momčad, a sin Mario bio je menadžer mnogim igračima.2013. godine Grad Zagreb i država Hrvatska Dinamu daju i opraštaju stotine milijuna kuna.

Eduardo da Silva se 2014. godine na sudu pobunio protiv ugovora, po kojem je do kraja karijere od svega što zaradi morao Mamiću plaćati 25 posto. Prisluškivanje SOA-e 2015. godine je otkrilo da Mamić, koji je pod istragom kao čovjek koji je prijetnja za sigurnost zemlje, organizira rođendan predsjednici države. Iste godine, dok je Dinamo bio na pripremama u Sloveniji, policija upada u kuće braće Mamić.

2017. godine Mamićeve su zbog izvlačenja najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama nepravomoćno osudili na zatvorske kazne u trajanju od šest ipol godina (Zdravko) te četiri godine i 11 mjeseci (Zoran).

Mamić je 2017. godine tvrdio da je propucan iz snajpera kada je došao u hercegovačko selo Zidine, na misu zadušnicu pokojnom ocu.

Mamić je, nakon što je nepravomoćno osuđen 2018. godine, pobjegao u Međugorje, gdje je kao državljanin BiH siguran od izručenja u Hrvatsku. Index navodi da od 2018. do 2022. godine Mamić vlada Dinamom iz Hercegovine. Mamiću je 2021. godine potvrđena kazna zatvora od šest ipol godina. Zoranu Mamiću kazna je smanjena za tri mjeseca, odnosno na četiri godine i osam mjeseci.

Tužiteljstvo i obrana protiv izručenja

Podsjetimo, pred Sudom Bosne i Hercegovine u 2021. godini održano je ekstradiciono ročište o trećoj molbi hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo iz Zagreba u srpnju 2022. godine pokrenulo je istragu protiv predsjednice Uprave GNK Dinama Vlatke Peras, odbjeglog bivšeg Dinamovog čelnika Zdravka Mamića i nekadašnjeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana koje sumnjiči da su malverzacijama oštetili Dinamo za 587.953 kune.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da se Kodžoman i Peras sumnjiče za zlouporabu povjerenja u pospodarskom poslovanju, dok se Mamić sumnjiči za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Zagrebački ŽDO je precizirao kako sumnja da su Kodžoman kao predsjednik Uprave Dinama i Peras kao članica Uprave kluba zadužena za opće poslove, među kojima je i odjel nabave, kupovali Mamiću, na njegov zahtjev i Dinamov trošak, raznu tehničku i drugu robu.

Post Plenković preko nove vlasti traži izručenje Mamića je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas