PAZITE SE Električni kablovi kisnu na mostarskom šetalištu

Čini se da vlasnici pojedinih objekata na mostarskom šetalištu nisu svjesni opasnosti koje može prouzročiti strujni udar. Naime, pored nekoliko adventskih kućica vidljivi su električni uređaji i produžni kablovi koji se praktički nalaze u vodi svaki put kada pada kiša, a ne treba biti posebno pametan pa shvatiti opasnost doticanja struje i vode. Na fotografijama koje su nam ustupili čitatelji vidi se potpuno neadekvatno ‘izoliranje’ kablova i električnih uređaja, što predstavlja opasnost za svakoga tko su u ‘pogrešnom’ trenutku nađe na tom mjestu.

Vrijedi podsjetiti – Opasnost od strujnog udara osobito je velika u vlažnim prostorima, jer vlaga jako povećava vodljivost, odnosno smanjuje električni otpor. Dodir s faznim vodičem ili predmetom pod naponom bit će smrtonosan ako smo u vodi, a vrlo je opasan i ako dotičemo neki uzemljeni ili veliki metalni predmet, ili vodovodnu instalaciju koja najčešće predstavlja metalni spoj sa zemljom. Zato je u takvim prilikama posebno opasno koristiti električne aparate.

Električni udar obično ozljeđuje cijeli organizam i ne ostavlja vanjskih vidljivih znakova. On je najopasniji oblik ozljede od električne struje i najčešće dovodi do smrti. Obično nastaje kada električna struja prolazi kroz grudni koš i zahvaća srce. Smrt pri električnom udaru nastaje zbog paralize dišnih organa ili paralize rada srca, a najčešće zbog obojega.

pazite se električni kablovi kisnu na mostarskom šetalištu
PAZITE SE Električni kablovi kisnu na mostarskom šetalištu

U električne traume, osim opekotina, ubrajamo ozljede očiju električnim lukom. Osobito je opasno ako se kod ozlijeđenog pojavi šok. To je teška smetnja u krvotoku i živčanom sustavu. Svaku osobu ozlijeđenu električnom strujom mora pregledati liječnik i ozlijeđeni mora biti dulje vrijeme pod liječničkom kontrolom.

Pitanje za gradsku upravu Mostara i gradonačelnika Marija Kordića – tko vrši nadzor nad postavljanjem električnih uređaja na mostarskom Adventu? Tko god da je, svoj posao nije uradio profesionalno.dnevni.ba

Popularno danas