Otvara se nova škola u Posušju, po prvi put nastava u jednoj smjeni

U godinama koje obilježava smanjenje broja učenika i zatvaranje školskih objekata diljem BiH najmlađa općina u Hercegovini, općina Posušje zbog prenapučenosti postojećih u funkciju stavlja novi školski objekt. Otvaranje i obilazak zgrade nove osnovne škole u Posušju bit će upriličena sutra, a prvi dječji smijeh čut će se već idući ponedjeljak 5. rujna kada u novoj školskoj 2022/2023. godini počinje nastava u školama na području Županije Zapadnohercegovačke. 

Riječ je o impozantnom objektu nove osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju vrijednom više od šest milijuna konvertibilnih maraka.

Kako je ranije rekao načelnik općine Posušje Ante Begić završetak ove škole je već godinama visoko u listi prioriteta budući da postojeća Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje broji oko 1400 učenika te ju je nužno rasteretiti.

Naime, dok većina općina i gradova u Bosni i Hercegovini muku muči s nedostatkom učenika i praznim učionicama Posušju nedostaje školskih prostornih kapaciteta za normalno odvijanje nastave.  Pri izvođenju radova na ovom višemilijunskom projektu mislilo se na svaki detalj i standarde koje treba imati jedan moderni školski objekt, zbog čega se učenici mogu pohvaliti jednom od najopremljenijih škola u državi. Svaka prostrana učionica je opremljena adekvatnom infrastrukturom za povezivanje informatičke opreme, poput računala i pametnih ploča, s mogućnošću nadogradnje.

Kako je ranije rečeno u 28 učionica nove Osnovne škole fra Petar Bakula, prema planu, bit će smješteni učenici od prvog do petog razreda. Otvaranjem vrata nove osnovne škole fra Petra Bakule stvaraju se preduvjeti za organizaciju nastave u jednoj smjeni što će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa. 

  Finale u subotu / Danas prvi takmičarski skokovi na Red Bull Cliff Divingu u Mostaru

– Ovo je projekt desetljeća, možemo slobodno reći za otvorenje nove osnovne škole u Posušju. Prvi put u povijesti u središnjoj školi nastava će se organizirati u jednoj smjeni, što je veliki uspjeh u odgojno-obrazovnom procesu. Veliko hvala Općini Posušje što je u svoje prioritete uvrstila ovaj projekt od iznimnog značaja jer obrazovanje je stup svakog društva, pa tako i našeg. Gradimo bolju budućnost kroz naše obrazovanje, naše učenike te tako i za sve nas koji živimo na ovim prostorima, kazao je ravnatelj posuške Osnovne škole Ivana Mažuranića Zvonimir Širić. 

Važno je naglasiti kao se usporedo s radovima na samom objektu radilo i na poboljšanju prometne infrastrukture koja će omogućiti veću sigurnost učenicima. Uz vlastita sredstva Općine Posušje radove na objektu nove škole financijski su pomogli Vlada FBiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, UNDP, kao i Vlada Republike Hrvatske. 

Podsjetimo samo prošle godine kroz odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske je za radove na novoj osnovnoj školi “Fra Petar Bakula” odobrila iznos od 450.000, a godinu ranije 600.000 kuna. Osim toga što će dobiti bolje uvijete za stjecanje novih znanja, svi osnovnoškolci s područja općine Posušje i ove godine će dobiti besplatne bilježnice i školski pribor. 

  U FBiH će moći raditi i primati mirovinu i oni koji su se svojevoljno umirovili prije 65. godine

To je simbolična dobrodošlica u njihovo novo životno doba – školovanje, u kojem će steći temelje za cijeli život. Također, na ovakav način želimo malo roditeljima olakšati pripreme i opremanje djeteta za školu. Svim učenicima želimo uspješnu novu školsku godinu, priopćeno je iz Općine.

Post Otvara se nova škola u Posušju, po prvi put nastava u jednoj smjeni je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi