back to top

Optužnica protiv Kalabe: Zabranio izvoz mesa firmi iz Posušja

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe (67) zbog zloupotrebe položaja.

Kalaba se tereti za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, iskoristivši službena ovlaštenja direktora u Uredu za veterinastvo Bosne i Hercegovine, svjesno nanio štetu pravnom subjektu iz Posušja u iznosu od 411.673,50 KM.

Iz Tužiteljstva BiH navode da je tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ljubomira Kalabe koji je rođen u Bugojnu, a državljanin je BiH i Srbije.

“Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obavljao poslove direktora Ureda za veterinarstvo BiH, tijekom 2020. godine, bez ispunjenja zakonskih uvjeta donio obavezno Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko zdravstvenih certifikata spomenutom privrednom subjektu, te onemogućio izvoz i prodaju već pripremljenog goveđeg mesa u Tursku u količini od oko 41 tone, koje je zbog toga propalo i bilo uništeno, na koji način je prouzrokovao materijalnu štetu u novčanom iznosu od 411.673,50 KM”, ističu iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Post Optužnica protiv Kalabe: Zabranio izvoz mesa firmi iz Posušja je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas