Obilježena godišnjica formiranja IV korpusa ARBIH: Najsloženiji uslovi za odbranu države BiH

Mostar — U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) HNK i udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata danas je u Mostaru obilježena 30. godišnjica formiranja IV korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Brojne delegacije iz javnog i političkog života učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mostarskim šehitlucima odale su počast šehidima i poginulim borcima.

Na svečanoj akademiji prigodnim obraćanjima i kulturno-umjetničkim programom istaknut je značaj i uloga jedinca ovog korpusa na očuvanju slobodne teritorije i državotvornosti Bosne i Hercegovine.

– Formiranje Korpusa u to vrijeme više je bio simbol našeg opredjeljenja koji je kasnije izrastao u respektabilnu snagu koja je bila sposobna izvoditi jača borbena dejstva. Danas su česta pitanja da li živimo u onakvom društvu za koje se Armija borila. Ja bih rekao da smo se mi tada borili da preživimo i mi i država. I tu smo pobijedili. Teško da je neko iz te perspektive mogao pretpostavljati šta će se kasnije dešavati – u izjavi za medije istakao je ratni komandant 41. slavne mostarske Esad Humo.

Heroji pali u borbi za slobodu, dodao je, nisu zaboravljeni i da taj proces zavisi od svijesti svakog pojedinca.

– Oni sigurno nisu zaboravljeni i njih ne smijemo zaboraviti – poručio je Humo.

Ratni komandant 49. brdske brigade Šerif Špago s ponosom ističe da su jedince IV korpusa učestvovale na brojnim ratištima širom Bosne i Hercegovine i izvan svoje zone odgovornosti.

  Zadovoljstvo je bilo biti dio susreta kompanija koje su nositelji razvoja gospodarstva u našoj zemlji

– IV korpus je imao najsloženije uslove za odbranu države BiH, prije svega mislim na to da smo bili izloženi dvostrukoj agresiji, početnoj srpsko-crnogorskog agresora, a kasnije i jedinca HVO-a i HV-a. Borci IV korpusa bili su lošije opremljeni od svojih neprijatelja, ali moral, hrabrost i odlučnost da se bore za svoju državu su to sve nadvladali i uspjeli smo odbraniti ova područja, čime je osiguran kontinuitet države Bosne i Hercegovine tretiran u međunarodnim mirovnim sporazumima – prisjetio se Špago.

Sa žaljenjem je konstatirao da još uvijek neke snage pokušavaju ostvariti svoje ratne ciljeve. U tom smislu najbolji odgovor na te težnje upravo jeste obilježavanje značajnih godišnjica kako se nikada više ne bi došlo u poziciju da iko pokuša otcijepiti dio BiH ili je uništiti.

– U daleko složenijim uslovima to im nismo dozvolili, a pogotovo to nećemo u narednom periodu. Puno je Bosanaca i Hercegovaca koji vole svoju zemlju – poručio je Špago.

U sastavu IV korpusa bile su brojne jedince među kojima 41. mostarska slavna brigada, 42. brdska brigada, 44. brigada iz Jablanice, 45. brigada iz Buturović Polja, 7. brigada “Suad Alić”, IV muslimanska brigada, brigada s bjelimićkog platoa, nekoliko samostalnih bataljona, Prozor, Nevesinje, Šargan, niz drugih prištapskih jedinica. U jednom periodu agresije IV korpus se dijelio na IV i VI korpus, da bi se početkom 1994. ponovo ujedinjen u jedinstvenu vojnu strukturu, prenio je portal Preporod.info.

  HKD Napredak Glavna podružnica Mostar: Uručenjem certifikata završen peti ciklus Napretkovog tečaja copywritinga

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi