Novalić obećao 200.000 KM za zaštitu Partizanskog spomen groblja

Gradsko vijeće Mostara na svojoj današnjoj sjednici osudilo je uništavanje Partizanskog spomen groblja u tom gradu.

U jednoglasno usvojenom zaključku Gradskog vijeća osuđuje se uništavanja arhitektonske baštine Mostara te se pozivaju viši nivoi vlasti da pomognu institucijama Grada u zaštiti Partizanskog groblja. Također je od policije i tužilaštva zatraženo da brzo reagiraju i otkriju počinioce koji su prije dvije sedmice porazbijali oko 700 stotina spomen-ploča s imenima poginulih partizana.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je kako je potrebno uložiti više napora kako bi se spriječila daljnja devastacija tog nacionalnog spomenika.

“U razgovoru s gradonačelnikom i međunarodnom zajednicom imamo obećanje za pomoć u ovome. Premijer Federacije je obećao u osmom mjesecu osigurati 200.000 KM, a imamo i sredstava u budžetu Grada Mostara. Cilj je popraviti spomenike, postaviti video-nadzor i ako treba postaviti fizičku zaštitu”, naglasio je Marić, javlja Fena, a prenose bh. portali.

Gradsko vijeće danas je potvrdilo odluku o imenovanju novoizgrađenog mosta preko Neretve na lokaciji Avenija – Sjeverni logor, koji će od danas nositi ime Studentski most, kao i odluku da se 13. juni proglasi Danom civilnih žrtava rata Grada Mostara u spomen na stradanje 114 civila, koje su na taj dan 1992. godine ubile srpske snage u mostarskim naseljima Uborak i Sutina.

Prihvaćena je i odluka o formiranju komisije za promjenu naziva ulica na području Mostara, koja bi u sljedećih 30 dana trebala predložiti nove nazive za pet mostarskih ulica koje sada nose imena po ustaškim zvaničnicima.

  Usaglašena odluka oko prihvatanja dogovora sa sindikatom zdravstva HNK (VIDEO)

“U skladu sa civilizacijskim normama, podržavamo formiranje komisije za izmjenu spornih naziva ulica na području Grada Mostara. Podržavamo gradonačelnikov plan, poštujući stav naših međunarodnih partnera”, rekao je Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH.

Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić ponovo je izrazio negodovanje sastavom komisije, odnosnom izostavljanjem predstavnika opozicije.

“Stav SDP-a je da za ovakav prijedlog nećemo glasati, komisija nema nijednog člana iz opozicije. Ovo je komisija koju formira gradsko vijeće iz reda vijećnika, a po poslovniku trebali bi biti zastupljeni svi klubovi srazmjerno veličini. Vi na taj način nastavljate vladavinu da se prijedlozi i odluke usaglašavaju između SDA i HDZ BiH”, rekao je Zalihić.

Novalić obećao 200.000 KM za zaštitu Partizanskog spomen groblja Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi