Nevenko Herceg: Čvrsto i nedvosmisleno stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg prokomentarisao je za Fenu subotnje optužbe za koje ga je prozvao predsjednik Ekološkog udruženja “Majski cvijet” Oliver Arapović, govoreći o temi izgradnje malih hidroelektrana (mHe) na Bunskim kanalima.

“Začudile su me insinuacije koje su ovog vikenda iznijeli pojedinci, okupljeni oko projekta zaštite Bunskih kanala. Činjenice su, naime, potpuno suprotne. Vlada HNK-a predmetnu je koncesiju za MHE na prostoru Bunskih kanala dala u prethodnom sazivu odnosno još 2014. godine, na osnovu tada relevantnih odobrenja, vodne i okolinske saglasnosti i drugih pravnih akata. Činjenica je da je, u daljem postupku do danas, osporen dio tih rješenja i saglasnosti, čime je i formalno-pravno koncesija dovedena u pitanje. Kao čovjek i međunarodno priznati univerzitetski profesor čije je uže naučno područje upravo zaštita okoline i održivi razvoj, čvrsto i nedvosmisleno stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala kao našeg prirodnog bisera. Kao prvi čovjek izvršne vlasti u Kantonu, očekujem da resorno ministarstvo okonča potrebnu proceduru i pred Vladu iziđe s prijedlogom konačne odluke koja će, na tragu očito osporenih akata, staviti tačku na ”i” ove trakavice”, direktan je Herceg.

Dodao je kako je cijelu karijeru i cijeli život posvećen borbi protiv devastacije prirodnih područja i kako je u više navrata isticao da nikad neće podržati ”napredak pod svaku cijenu”, odnosno kako će uvijek tražiti nezavisna izjašnjavanja stručnjaka o uticaju i održivosti svakog pojedinog projekta na okolinu i čovjeka.

“Bunski kanali naše su bogomdano bogatstvo, prirodna ljepota, potencijalni turistički biser, a prije svega posebno važan prostor svakom onom ko se rodio pod ovim nebom. Koliko nam je, kao ljudima koji čine ovu instituciju, stalo do očuvanja te ljepote za buduće naraštaje i koliko se njome dičimo, najbolje svjedoči i fotografija koja krasi reprezentativnu Monografiju HNK-a, onu s kojom iz moga ureda odu svi važni mjesni i strani dužnosnici koji posjete ovaj grad i ovaj kanton”, poručio je prvi čovjek izvršne vlasti u HNK-u.

(Fena)

n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};

if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';

n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;

t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];

s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script',

'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');

fbq('init', '375462996450076');

fbq('track', 'PageView');


novasloboda.ba
#Nevenko #Herceg #Čvrsto #nedvosmisleno #stojim #tragu #potpune #zaštite #Bunskih #kanala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas