back to top

Nedjelja bi uskoro mogla biti neradna u FBiH?

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da Federalno ministarstvo trgovine intenzivno radi na izradi novog zakonskog rješenja o unutarnjoj trgovini kojim je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Mislim da možemo naći rješenje koje može zadovoljiti sve zainteresirane strane, rekao je Hasičević koji je večeras u Sarajevu sudjelovao na debati Liberalnog foruma pod nazivom “Treba li nedjelja biti obavezni neradni dan u FBiH”.

Što se tiče prijedloga prednacrta zakona, kako je rekao, on je već u preliminarnoj proceduri i očekuje se mišljenje iz Ureda za zakonodavstvo, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva financija. Nakon toga ide u formi prednacrta na dnevni red Vlade FBiH, a nakon toga u parlamentarnu proceduru.

Članom 17. tog novog zakona reguliran je način i raspored radnog vremena prodajnih objekata, pa se između ostalog predviđa da je radno vrijeme prodajnih objekata tjedno 90 sati, ali su nedjelja i blagdani neradni, rekao je Hasičević.

Inicijativa je, prema njegovim riječima, započeta i s ciljem harmonizacije federalnog tržišta, s obzirom da je dosadašnjim zakonom određeno da se to donosi na županijskim, odnosno na razinama lokalnih zajednica, općina i gradova, pa su postojala šarolika rješenja.

Ministar je naveo da su socijalnom dijalogu prepoznali i uvažili sve zainteresirane strane – sindikat i poslodavce, odnosno trgovce, kao i Udruženje potrošača. Sindikat radnika u trgovini je iznio svoje argumente koji su, kako je rekao Hasičević, ukazivali da bi to bila opravdana inicijativa, da nedjelja bude neradni dan.

Nakon toga su, kako je dodao ministar, uslijedili sastanci sa svim značajnijim poslovnim subjektima iz oblasti trgovine, prije svega predstavnicima trgovačkih lanaca koji su također podržali inicijativu.

S obzirom da je ovo zakonsko rješenje već pušteno u proceduru, očekujem da bi se do kraja ovog mjeseca moglo naći na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH, dodao je Hasičević.

Post Nedjelja bi uskoro mogla biti neradna u FBiH? je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas