back to top

NAŠE GORE LIST: Marijan Ćavar vođa Širokobriježana u Premijer ligi BiH

Rubriku „Naše gore list“ započet ćemo sportom i to nogometom. Kroz kratki razgovor predstavit ćemo Marijana Ćavara, aktualnog kapetana NK Široki Brijeg koji se natječe u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Marijan je rođen u Rami 2. veljače 1998. godine. Svoje prve nogometne korake napravio je u HNK Rama, zatim se našao u Branitelj u Mostaru, zatim Zrinjskom iz čijih redova je otišao u Eintracht, zatim odatle na posudbu u Osijek, pa ponovno u Njemačku odakle je stigao u Široki Brijeg 17. kolovoza 2021. godine kao veliko pojačanje.

Da je riječ o vrijednom pojačanju potvrđuje činjenica kako je svojom igrom i karakterom postao kapetan Širokobriježana.  Kao vezni igrač često je strijelac. Na nedavnoj utakmici protiv FK Velež iz Mostara postigao je dva pogotka od kojih je jedan zasigurno najbolji u prvom dijelu sezone, a mogao bi biti i gol cijele sezone.

Ovaj samozatajni mladić je skroman, ali na nogometnom terenu pokazuje svu svoju raskoš.

Marijan je igrao i za reprezentaciju BiH za mladu selekciju gdje je bio i kapetan.

S Marijanom smo razgovarali o nogometnoj karijeri, Širokom, nastupima za reprezentaciju, a svakako smo se dotakli i njegovog matičnog kluba HNK Rama.

naše gore list: marijan ćavar vođa širokobriježana u premijer ligi bih

Nogometne korake započeo si u HNK Rama. Kada je to bilo i kako je tekao put od Rame do Širokog Brijega?

„Počeo sam trenirati u HNK Rama sa 8-9 godina. Ubrzo odlazim u HNK Branitelj gdje sam odigrao jednu sezonu pa prešao u kadete Zrinjskog. Tu sam se zadržao 4 sezone u omladinskim ekipama, te pola godine u prvoj ekipi nakon čega je uslijedio transfer u Eintracht. Pola godine je prošlo na nekoj adaptaciji na njihov stil i način igranja. Poslije toga sam bio godinu dana u Osijeku na posudbi da bi se ponovo vratio u Eintracht. Zadnjih pola godine u Njemačkoj sam proveo u Greuther Furthu. Možda i nije sve ispalo onako kako sam htio i kako se očekivalo, ali opet skupio sam neko iskustvo koje mi je pomoglo kad sam se vratio u Široki.“

Trenutno si kapetan NK Široki Brijeg. Koliko dugo si na toj poziciji? Koja su očekivanja kluba za ovu sezonu? 

“U Širokom sam kapetan već drugu sezonu. Široki ima najmlađu ekipu u Premijer ligi, ali klupska očekivanja kao i uvijek su borba za Europu. Bez obzira na lošiju formu u zadnje vrijeme mislim da možemo doći do tih pozicija koje vode u Europu.“

Bio si kapetan i mlade nogometne reprezentacije BiH. Kako je bilo igrati za reprezentaciju?

„Za mladu reprezentaciju sam odigrao dva ciklusa kvalifikacija, a u drugom sam bio kapetan. Naravno kao i svakom igraču čast je igrati za reprezentaciju, a pogotovo sa trakom oko ruke.“

Kada dođeš u Ramu sigurno pratiš svoj prvi klub. Je si li zamijetio nekog novog talenta i što bi mu preporučio te što bi kazao svim mladim nogometašima?

“Naravno, kad god sam kući pogledam HNK Ramu ako igraju kući. Ipak je tu dosta igrača s kojima sam odrastao i trenirao. Ima i Rama dosta talenata, a ako moram izdvojiti nekoga neka to bude Luka Budimir koji ‘upada’ u oči. Mladima mogu samo poručiti da prate svoje snove i vjeruju u njih. Jer uvijek postoji šansa napraviti korak prema naprijed. Naravno za to treba imati veliko samopouzdanje i pustiti na stranu ‘nenogometne’ stvari, jer je teren jedino mjerilo za sve.”

naše gore list: marijan ćavar vođa širokobriježana u premijer ligi bih

O statistici Marijana Ćavara možete pogledati na Sofascore  LINKU.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Popularno danas