Na Zavodima za zapošljavanje u HNŽ-u preko 27.000 osoba

U evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije trenutno se nalazi 27.468 osoba, a iz Službe ističu kako evidencija nezaposlenih osoba “stari“ što dodatno usložnjava problem zadovoljenja potreba na tržištu rada, prenosi Jabuka.tv.

Potvrdili su kako je riječ o smanjenu broja registriranih nezaposlenih osoba za 0,4 % u odnosu na kraj 2022. godine te da ovaj podatak podržava trend smanjena broja nezaposlenih osoba koji traje od 2016. godine.

Prekid trenda dogodio se u 2020. godini, uzrokovan pojavom pandemije virusa covid-19, ali se opravak tržišta rada ipak zamjećuje, tako da smo na kraju 2022. godine imali za 7,3 % manji broj nezaposlenih u odnosu na kraj 2019. godine, istaknula je za Fenu voditeljica Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNŽ-a Anita Perić.

U pregledu kvalifikacijske strukture evidencije, najbrojnije su osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem (III i IV stupanj) i čine 66 % svih nezaposlenih osoba.

One su, dodaje Perić, najbrojnije i među novoprijavljenim osobama, ali su i najzastupljenije među osobama koje dolaze do zaposlenja.

Parazol - Protiv parazita

Perić naglašava i kako evidencija nezaposlenih osoba “stari“ i da to dodatno usložnjava problem zadovoljenja potreba na tržištu rada.

Ako usporedimo 2021. i 2022. godinu u odnosu na starosnu dob, u skoro svim dobnim kategorijama se smanjio broj nezaposlenih osoba. Međutim, pozitivna razlika u broju nezaposlenih osoba u dvije promatrane godine se smanjuje kako se povećava starosna dob, a u kategoriji 60 godina i više je broj nezaposlenih čak i veći nego u 2021. godini. Kategorija nezaposlenih osoba koje su starije od 50 godina sudjeluje sa 35,5 % u ukupnom broju nezaposlenih osoba, i radi se o povećanju od 2,05 % u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu, naglasila je.

Objava Na Zavodima za zapošljavanje u HNŽ-u preko 27.000 osoba pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Popularno danas