Mostarske vijećnice s čelnim ljudima domova zdravlja

Vijećnice GV Grada Mostara : dr.Lamija Duranović, Boška Čavar,Nataša Jekić, Adela Gosto, Irma Baralija,Snježana Brkić, Miljana Kovačević i Vesna Šunjić, udružile su se u želji da zajedničkim snagama i aktivizmom započnu riješavanje problema građana u zdravstvenom sektoru.
Kako su saopćile, danas su se sastale sa čelnim ljudim domova zdravlja.

“Nakon brojnih poziva naših sugrađanki pokrenuta je inicijativa vijećnica GV Mostar, a danas je upriličen sastanak sa direktorima Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja “Stari grad”, dr. Kristinom Bevanda i dr. Edinom Kapetanovićem.
Upoznate smo sa brojnim problemima sa kojima se susreće primarna zdravstvena zaštita u našem gradu,počevši od sadašnjeg problema kašnjenja PAPA nalaza koji se uzima na pregledu ginekologa u domovima zdravlja, a uzorak se šalje na bolnički nivo, dakle klinici ili kantonalnoj bolnici na očitavanje specijaliste citologa.
Prema dobijenim podacima,nekad je za to potrebno čak 6 mjeseci čime, pomenuta pretraga gubi svaki smisao i dovodi u pitanje živote žena.
Uz sve to ZZO HNK sve usluge , pa tako i ovu,plaća Domovima zdravlja paušalno,što je nedopustivo. Apelujemo na sve nivoe vlasti, od Grada do FBiH da se poduzmu sljedeće konkretne mjere:
Ukoliko već ne postoji mogućnost da se Domovima zdravlja obezbjede samo njihovi citolozi, da se u Standarde i normative uvede zanimanje medicinski tehničar- screener koji bi bio zaposlen u Domu zdravlja i pravio trijažu nalaza čime bi se rasteretio angažirani citolog koji bi tada analizirao samo patološke uzorke i time dobio na vremenu. Naravno, ugovorom koji se sklapa između Doma zdravlja i ZZO da se ta stavka uvrsti i plaća.
Tražit ćemo također, da se u informatičkom sistemu IZIS implementira stavka na elektronskom kartonu žena iznad 18 godina starosti, u vidu obavijesti liječniku jednom godišnje da je vrijeme ženu pozvati da dođe na ginekološki pregled ili da ako je već obavljen da nalaz dostavi svom porodičnom ljekaru.
Poštujući sve procedure ovu inicijativu uputit ćemo prema GV Mostar i gradonačelniku.
Dodajemo također, da se nećemo zaustaviti dok ne dobijemo čvrste garancije po pitanju rješavanja ovog bitnog problema… očuvanja ženskog zdravlja.
Ići ćemo do Federalnog nivoa” , istakle su vijećnice u Gradskom vijeću Mostar, koje je , neovisno kojoj političkoj opciji pripadaju, ujedinila želja za kvalitetnijom zdravstvenom zaštitom njihovih sugrađanki i sugrađana.

(Mostarski.ba)

mostarski.ba
#Mostarske #vijećnice #čelnim #ljudima #domova #zdravlja

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas