Mostarci spas od vrućina našli u Neretvi

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je jučer žuti meteolarm za grmljavinsko nevrijeme. Kako je saopćeno, na snazi je alarm za grmljavinsko nevrijeme, visoke dnevne temperature zraka i UV index.

Tradicija na Carini

I danas će u većem dijelu zemlje biti pretežno sunčano. Hercegovina je očekivano mjesto najvećih vrućina. Ulice Mostara iako je tek početak lipnja jučer iza podneva bile su praktično puste. Tek nekoliko prolaznika susreli smo na trgu Musala.

Mostarci spas od vrućina našli u Neretvi

– Već je pakleno. Pridržavamo se uputa liječnika. Znamo što nam je činiti. Navikli smo na ovo, rekao nam je Haris Šabanić.

Građani naselja Carina tradicionalno su započeli sezonu kupanja u Neretvi pored plaže Pijesak u blizini Carinskog mosta. Već jučer bilo je živo. Dolazili su kupati se i turisti.

mostarci spas od vrućina našli u neretvi
Mostarci spas od vrućina našli u Neretvi

– Tu su sve generacije s Carine, od djece uzrasta tri, četiri godine, do starijih susjeda. Ovo je naša tradicija koja živi i dugo će živjeti. Netko osvježenje traži u bazenima, na moru, izletištima, a mi ostajemo vjerni našoj Neretvi, plaži i Carini. Raduju dolasci gostiju. Sve što se plaže tiče smo sami uredili. Posjećuju nas i stranci. Nitko se osim nas ne zadržava tu cijelog dana, ali stalno na plaži ima dosta posjetitelja. I ovdje je pravo, istinsko osvježenje, kaže nam Emil Husković.

Građani su se i ovoga ljeta potrudili, te uredili plažu, s novitetima i novim ulaganjima, koja su ponovno bila u skladu s mogućnostima.

  UWC Mostar obilježava 15 godina djelovanja

– Postavili smo nove klupe, napravili malu plažu za djecu, te posuli novi šljunak, kaže nam.

mostarci spas od vrućina našli u neretvi
Mostarci spas od vrućina našli u Neretvi

Meteorolozi predviđaju tijekom sutrašnjeg dana blaži pad temperatura, a od srijede već novi toplotni udar.

– Sezonska prognoza kaže da ćemo imati toplije ljeto od uobičajenog, uostalom kao i ranijih godina. Ako se bira godišnji odmor, statistički prvih deset dana kolovoza su uvijek najtopliji. Ovo ljeto, osim što će biti toplo, imat ćemo i toplotne valove. Apeliramo da se ponašamo u skladu sa vremenskim prilikama, navodi Sladić.

Sutra pad

Znatno iznad prosjeka je bilo u svibnju, napominje. Pregrijana podloga kada se miješa sa hladnim zrakom uzrokuje oblačnost i može usloviti velike grmljavinske pljuskove.

mostarci spas od vrućina našli u neretvi
Mostarci spas od vrućina našli u Neretvi

– Po mojoj procjeni i materijalima imaćemo prolazno zahlađenje 7. lipnja (sutra), nakon čega opet slijedi topliji interval, rekao je Sladić.

Liječnici mostarske Hitne pomoći imali su poruku za građane.

– Svima savjetujemo da se ne izlažu boravku na otvorenom u razdoblju od 11 do 17 sati, a ako moraju, onda je neophodna zaštita od sunca. Naravno, savjetujemo da uzimaju što više tekućine, prije svega, vode i da ne konzumiraju tešku i masnu hranu, da voće i povrće dobro operu, kao i da pripaze na unos kofeina, poručeno je.

H. Ž.

Mostarci spas od vrućina našli u Neretvi Dnevni.ba.

dnevni.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi