VijestiMostar za planetu Zemlju - Mostarski.ba

  Mostar za planetu Zemlju – Mostarski.ba

  Uz najveće svjetske atrakcije, Stari most u Mostaru, Saborna crkva, Karađozbegova džamija, Franjevačka crkva, Katedrala, križ na Humu, TC Mepas Mall i brojni objekti u najvećem hergevovačkom gradu na sat vremena su utonuli u mrak u borbi protiv klimatskih promjena.

  Na ovaj način se naša zemlja pridružila globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planetu Zemlju”, sa više od 190 zemalja svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

  Bosna i Hercegovina u ovoj globalnoj akciji sudjeluje od 2009. godine, a prvi se pridružio Mostar, pa se Stari most našao rame uz rame sa građevinama kakve su Eiffelov toranj i Sydneyska opera. Gradonačelnik Mostar Maro Kordić ističe da je Sat za planet Zemlju osnovan kako bi ujedinio svijet u podršci ljudima i planetu.

  “Naša je vizija uvijek bila stvoriti pozitivne utjecaje na okoliš kroz moć mnoštva. U ovim grubim vremenima, Sat za planet Zemlju 2022. nudi još jedan trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima i domu koji svi dijelimo. Priroda je neophodna za izgradnju sigurnijeg, otpornijeg i održivijeg svijeta u kojem svi napreduju i žive u harmoniji jedni s drugima”, kazao je mostarski gradonačelnik.

  Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena.

  To je dovelo do prvog gašenja svjetala u Sidneyu, u kojem je sudjelovalo oko 2,2 miliona građana. Već se sljedeće godine ovo pretvorilo u globalnu akciju, dok su klimatske promjene polako postale sve značajnija tema u našim životima.

  Izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz ističe kako da je naš odnos s prirodom narušen i da za moramo svi djelovati da bi se priroda oporavila i spriječile katastrofalne posljedice tog stanja. “Ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje na populacije divljih vrsta, na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života. Gotovo svakog sata u svijetu izgubimo jednu vrstu. Vrijeme nam istječe i ako želimo da se priroda oporavi, moramo odmah djelovati”, upozorila je Kalauz.

  Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

  Sat za planet Zemlju može obilježiti svatko od nas, gašenjem svjetla od 20:30 sati zajedno sa trgovima i znamenitostima naših i svjetskih gradova.

  (Agencije)

  mostarski.ba
  #Mostar #planetu #Zemlju #Mostarskiba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img