Mostar: Produžen rok za subvencioniranje nabavke i ugradnje solarnih sistema

foto arhiva

Mostar — Javni poziv za subvencioniranje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na objekte individualnog stanovanja na području Grada Mostara produžen je do 12. decembra 2022.

Subvencioniranje ugradnje solarnih sistema provodit će se u okviru projekta Razvojnog program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini” (SolarCET), koji podržava Vlada Republike Slovačke.

Projekt SolarCET ima za cilj potaknuti građane, vlasnike privatnih i javnih objekata da koriste solarne panele i kolektore, kao mjeru podrške tranziciji ka čistoj energiji, borbi protiv zagađenja zraka i energetskog siromaštva, smanjenju emisije stakleničkih plinova i broja građana koji boluju od respiratornih bolesti u Bosni i Hercegovini.

Javnim pozivom omogućeno je subvencioniranje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na stambenim objektima u iznosu do 50 posto vrijednosti nabavke i ugradnje opreme. Pored subvencije, za kvalificirane podnosioce prijava, osigurano je financiranje od Grada Mostara i UNDP-a u cjelokupnom iznosu za:

– izradu tehničke dokumentacije (projekt s predmjerom i predračunom radova) za solarni sistem koji će biti predmet realizacije i financijske podrške;

– kontrolu kvaliteta izrađene tehničke dokumentacije;

– stručni nadzor tokom izvođenja radova.

Na javni poziv mogu se prijaviti sve zainteresirane osobe koje su vlasnici ili suvlasnici stambenih objekata individualnog stanovanja, u kojima borave, na području Grada Mostara. Podnositelji prijava mogu konkurirati za podršku – subvencioniranje ugradnje solarnog sistema za vlastite potrebe, u skladu sa uvjetima definiranim javnim pozivom.

  ZZO HNŽ: Odobreni predujmi za četiri ugovorne zdravstvene ustanove

Krajnji rok za podnošenje prijava je 12. 12. 2022. godine.

Potrebna dokumentacija za apliciranje za subvencije može se pronaći na linku, prenosi Fena.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi