back to top

Mostar je dobio ‘urbanu tržnicu’ čija je vrijednost 250.000 KM.

U Mostaru, na lokaciji Male tepe, šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije Johann Sattler je otvorio “urbanu tržnicu”.

– Kroz podršku EU lokalnim zajednicama ovim projektom je poboljšana infrastruktura i poljoprivredni razvoj Grada Mostara – istakao je veleposlanik Sattler, koji je zajedno sa mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem i zamjenikom rezidentnog predstavnika Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini Victorom Munteanuom označio početak rada modernizirane tržnice presijecanjem vrpce.

Sattler je obećao daljnju pomoć Europske unije razvoju poljoprivrede u BiH, naglasivši kako je poljoprivreda ključna grana europskog gospodarstva.

– Iako se često misli da su infrastruktura i obrana najvažniji segmenti proračuna Europske unije, zapravo je poljoprivreda ta koja zauzima najveći dio proračuna, što dokazuje važnost ovog sektora – istakao je Sattler.

Projekt EU podrške konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH uključio je 170 poljoprivrednika i 12 jedinica lokalnih uprava, uključujući Mostar.

Tržnica na Maloj tepe dobila je 21 modularni kiosk za vlasnike obiteljsko-poljoprivrednih gazdinstava, uz obuku o marketingu, propisima o hrani, sanitarnom minimumu i sigurnom rukovanju proizvodima u prodaji.

– Cilj projekta je bio da se Tepa, kao tradicionalno mjesto prodaje poljoprivrednih proizvoda, ali koje već neko vrijeme nije bilo infrastrukturno adekvatno, stavi u turističku ponudu grada Mostara, što su podržali UNDP i EU – rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Zejna Šanjević Kassmual iz Udruženja žena “Univerzum” zahvalila je investitorima što su im pružili prostor za izlaganje autentičnih proizvoda, ističući podršku ekonomskom jačanju žena kroz ovaj projekt.

Projekt EU podrške EU 4AGRI finansira se kroz instrument pretpristupne pomoći (IPA) u vrijednosti od 20 milijuna eura, sufinanciran od strane UNDP-a i Češke razvojne agencije (CzDA).

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH, Victor Munteanu, naglasio je da je projekt pokrenut nakon pandemije COVID-19 kako bi se pomoglo poljoprivrednicima.

– Izuzetno je važno što će ova stara tržnica dobiti novo lice i tehnologiju koja će ispunjavati sanitarne mjere, te što se nalazi uz turističku rutu prema Starom mostu – rekao je Munteanu.

Izvor: ( www.mostar.ba / Mostarski.info )

Popularno danas